Home | Brouwer van biologisch abdijbier richt pijlen op Duitsland
In Brouwerij Egmond produceren ze al 15 jaar zeven unieke biersoorten. Van blond tot bock. Directeur Arjan Brammer: ‘Abdijbieren die we brouwen met grondstoffen van biologische teelt. Een unieke combinatie! Met hulp van trainingsprogramma’s als GO!-NH haken we aan op de groeimarkt en willen we de Duitse biermarkt op.’
Arjan: ‘Wat ons abdijbier authentiek maakt? Als abdijbier moet je verbonden zijn aan een levende monastiek en een deel van je omzet aan hen afstaan. Wij zijn gelieerd aan de Sint Adelbert abdij in Egmond-Binnen, die met dit geld verschillende goede doelen bekostigt. Daarnaast moet er historisch bewezen zijn dat er vroeger op de abdij al bier werd gebrouwen. Dat bewijs is er en dus draagt ons bier met trots de naam Sancti Adelberti.’
‘Wij brouwen met de missie om de wereld om ons heen net iets beter te maken en te houden. Daarom zijn onze grondstoffen biologisch en komen ze van dichtbij. Onze reststromen zijn zoveel mogelijk circulair, in ons brouwhuis doen we aan warmteterugwinning en op het dak liggen 40 zonnepanelen. Om helemaal selfsupporting te zijn qua elektriciteit, hadden we er graag meer gewild. Maar het net kan de terug levering niet aan. Nog zo’n wens was een biovergistingsinstallatie. Bedoeld om met bierborstel – restproduct van de mout – biogas op te wekken. Maar alle regelgeving eromheen maakt het té complex. Hoewel de overheid bedrijven stimuleert om te verduurzamen, word je tegelijkertijd ook geremd. Wetgeving en financiering zorgen vaak voor spanning. Maar waar een wil is, is een weg; duurzaamheid zit nu eenmaal in ons DNA.’
‘In Nederland is de markt voor speciaal bier aardig verzadigd; we zitten in een zogenaamde ‘red ocean’, wat betekent dat de concurrentiegraad enorm hoog is. Toch staat het brouwen van biologisch bier nog in de kinderschoenen. De tendens is dat steeds meer (jonge) mensen bewuster consumeren. Op die groeimarkt willen we inhaken. Onze pijlen richten we daarbij speciaal op Duitsland, omdat daar het aandeel bio momenteel extreem hard stijgt. Op dat vliegwiel liften we graag mee. Abdijbier is er nauwelijks in Duitsland en steeds vaker horen we van Duitse toeristen dat ze ons bier zo lekker vinden. Een goed referentiekader en mooi compliment.’
Naast de 6 FTE en hulp van vele vrijwilligers, huren we via Zaffier mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij doen voor ons veel inpakwerk. Er is zelfs iemand uit dit project doorgegroeid naar een vast dienstverband. Wanneer we volgend jaar ons nieuwe proeflokaal in Egmond openen, proberen we ook daar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten werken. Een bewuste keuze, waar we heel tevreden over zijn.’
‘Om op te schalen en voet aan de Duitse grond te krijgen, doen we mee aan verschillende trainingsprogramma’s. Zo werd ik dit voorjaar door Bas Brouwer van ONHN gewezen op GO!-NH Growth, een innovatieprogramma voor ondernemers dat zij samen met Innomics uitvoeren. Daar halen we ontzettend veel kennis uit. Zo kijken we bijvoorbeeld samen met een leadcoach waar we groeikapitaal kunnen werven. Voor ons de perfecte voorloper op een ander traject dat we zijn ingeslagen. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doen we mee aan een PIB-programma (Partners for International Business) om zo de export naar Duitsland met ons biobier op gang te krijgen. We trekken hierin op met 15 andere ondernemers, gaan naar beurzen en bedrijfsbezoeken. Echt heel interessant en leerzaam. Wil je er meer over weten? Bel me gerust, ik vertel er graag meer over. Alleen maar goed om elkaar als ondernemers te steunen!’
—
ONHN zet in op kennis, netwerk, samenwerken en service voor ondernemers, overheid en onderwijs. Mogelijk leiden onze kennis- en netwerkbijeenkomsten tot samenwerking in projecten en programma’s. Het innovatieprogramma Go-NH! is er een van. Meer weten? Neem dan contact op met Bas Brouwer.
Projectmedewerker
Ben jij geïnteresseerd in het GO!-NH programma en ben je op zoek naar de juiste match?
Neem contact met mij op om samen te bespreken hoe wij jou kunnen ondersteunen in jouw groei en ontwikkeling.