Spreek je uit tegen verschraling OV in regio Noord-Holland Noord

De NS wil de dienstregeling inkrimpen, met grote gevolgen voor ons allemaal: inwoners, werkgevers en bezoekers. Goed openbaar vervoer is essentieel voor onze regio. Het verbindt mensen met hun werk, studie, culturele hotspots en alles wat Noord-Holland Noord nog meer te bieden heeft. Maar nu dreigt die verbinding te verzwakken. Daarom is het tijd om in actie te komen!


Vele maatschappelijke organisaties hebben inmiddels het manifest getekend tegen verschraling van het OV in Noord-Holland Noord. Ook jij kan het manifest steunen. Laat zien dat een goed bereikbare regio belangrijk is voor jou. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen dat onze stem wordt gehoord. Doe je mee?

MANIFEST

VERSCHRALING OV IN NOORD-HOLLAND NOORD ZET DOOR, OVERHEID WEDEROM STIL

De bereikbaarheid van de regio Noord-Holland Noord inclusief aangrenzende gebieden dreigt te verslechteren. Recent besloot NS om de dienstregeling in onze regio zodanig in te krimpen, dat dit resulteert in een steeds slechter bereikbare regio. Op vrijdag halveert de dienstregeling. Dit doet afbreuk aan de ontwikkeling van het regionale openbare vervoer.

Dit besluit van de NS heeft negatieve consequenties voor een brede groep van inwoners, werknemers, werkgevers, toeristen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in onze regio. Zij zijn immers de dupe van dit besluit en worden beperkt in hun mobiliteit en bereikbaarheid. Zo komt de bereikbaarheid, het woon- en werkgenot en toerisme in Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden verder onder druk te staan.

Basisbehoefte

Een goede verbinding vanuit Alkmaar en Den Helder met Amsterdam, Haarlem en de rest van Nederland is een basisbehoefte voor inwoners van Noord-Holland. Via de Zaanse Corridor, de Hoornse corridor en de Helderse Lijn is er alleen al via het spoor een dagelijkse forensenstroom van meer dan 100.000 mensen. Dit geldt voor studenten, werkenden, werkgevers, onderwijsinstellingen en bezoekers. Om de (prachtige) kleinere kernen te blijven bedienen en bereikbaar te houden, is juist opschaling van OV nodig in plaats van afschaling! De verschralende gevolgen van dit besluit zijn enorm, terwijl de regio in economische bloei staat. Een goede en sterke verbinding met de Metropoolregio Amsterdam en de rest van Nederland is juist een cruciale randvoorwaarde om brede welvaart in onze regio te stimuleren en faciliteren:

 • Cruciaal voor bedrijven en instellingen die hier gevestigd zijn of zich willen vestigen.
 • Cruciaal voor mensen die in de regio werken of wonen.
 • Cruciaal voor studenten die niet op kamers willen of kunnen, maar afhankelijk zijn van Amsterdam of Haarlem voor hun studie.
 • Cruciaal voor bezoekers die willen genieten van alle culturele en landschappelijke rijkdom die Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden te bieden hebben.

Sterke Regio

Wij werken keihard om onze regio toekomstbestendig te maken. Een goede verbinding is daarbij van essentieel belang. Het moet geen keuze zijn tussen openbaar vervoer of de auto, alle vormen van vervoer zijn nodig. Onze regio draagt bij aan het oplossen van het woningtekort door in stedelijk gebied te bouwen. Volgens de met de Rijksoverheid overeengekomen Woondeal NHN bouwt de regio 71.500 woningen tot 2040. Daarmee komt de bereikbaarheid van onze regio nog meer onder druk te staan. Ook in deze plannen is een zeer belangrijke rol weggelegd voor het openbaar vervoer.

Ook onze Regio telt

In het rapport ‘Elke Regio Telt’ van de Rijksoverheid staat beschreven dat, als de verbinding blijvend verschraald is, dit ook gevolgen heeft voor de lange termijn. Zoals jongeren die meer en meer wegtrekken voor studie of werk en niet meer terugkomen. Dit zorgt op de langere termijn voor een uitholling van de kernen in Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden. In onze regio gaat het om zoveel meer dan alleen het kostencomponent. Want ook onze regio telt mee als het gaat om nationale maatschappelijke opgaven, zoals de klimaatadaptatie en de noodzakelijke transities in het energiesysteem, de landbouw en de economie. Het huidige rijksbeleid versterkt vooral regio’s die al sterk zijn.

Daarom deze oproep vanuit het hart, draai de voorgestelde aanpassingen terug zodat onze regio niet verder verschraalt en zodat onze regio haar groeipotentieel kan realiseren. Daarmee wordt niet alleen bijgedragen aan brede welvaart in onze regio, maar in heel Nederland.

Wij, inwoners, werknemers, werkgevers en organisaties in Noord-Holland Noord, roepen u daarom op:

 • Investeer in de logistieke maatregelen voor spoorontwikkeling in Noord-Holland Noord in opvolging van de Ontwikkelagenda Toekomstbeeld OV.
 • Blijf investeren in de verbinding Alkmaar-Haarlem en breng de (spits)intercity weer terug.
 • Behoud de treinfrequentie tussen Alkmaar en Amsterdam, ook in de daluren en op de vrijdagen. 
 • Houd de komst van spoorboekloos rijden (PHS) in zicht en voorkom verdere uitstel.
 • Draai de voorgestelde aanpassingen terug zodat onze regio niet verder verschraalt en zodat onze regio haar groeipotentieel kan realiseren.

Vragen over het manifest?

Voor vragen, opmerkingen of persvragen, of als u met uw organisatie ook toegevoegd wil worden op deze pagina met logo: stuur een email naar regionalesamenwerking@onhn.nl

Dit manifest wordt ondersteund door:

Noordwest Ziekenhuisgroep

Stefan Kroese
Voorzitter raad van bestuur Noordwest Ziekenhuisgroep

Reizigersvereniging Rover

Freek Bos
Directeur

GGZ

Jos Brinkmann
Lid raad van bestuur

VNO/NCW

Jeroen Veerman
Voorzitter van VNO-NCW Noordwest-Holland.

VONK

Helma van der Hoorn
Voorzitter college van bestuur Vonk

Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord (SOVON)

René Rigter
Voorzitter College van Bestuur

RPA NHN

Ben Tap
Directeur RPAnhn

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Krishna Taneja
Directeur veiligheidsregio Regionaal commandant brandweer

Ontwikkelingsbedrijf NHN

Esther Zijl
Directeur

Scholen aan Zee

H. (Hans) van Beekum
College van Bestuur Scholen aan Zee

Stedelijk Dalton College Alkmaar

P.J. (Patricia) Bleeker
Rector

Horeca Nederland

Karin Hiemstra-Kalverboer
Voorzitter

Energy & Health Campus

Hermen van der Lugt
Director Compliance, Risk & Organisation
NRG | PALLAS, namens de bedrijven op de Energy & Health Campus

METIP

Paul Verbruggen
Programmamanager

Koninklijke Marine

Peter van den Berg
Directeur Integrale Bedrijfsvoering & Bestuur

Inholland

Richard Oerlemans
Vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar

Rechtbank Noord-Holland

Mr. drs. Jan Moors
President Rechtbank Noord-Holland

Westfriese Bedrijven Groep

Hans-Peter Baars
Voorzitter

Grote Kerk Alkmaar / TAQA Theater De Vest

Naud van Geffen
Directeur

Greenport NHN

Jeroen Noot
Directeur

Seed Valley

Delia Bakker
Programmamanager Seedvalley

Ondernemend Alkmaar

R.G.M. Niele
Directeur

Economisch Forum ‘Holland boven Amsterdam’

Friso de Zeeuw
Voorzitter

De Bazaar

Sabina Di Gennaro
PA algemeen directeur

Blue Port Centre Den Helder

Pim Visser
Directeur

Huis van het Werk

M.M de Blanken-Hulsebosch
Voorzitter bestuur

Stedelijk Museum Alkmaar

Patrick van Mil
Directeur

Stichting Sarkon

Mirjam Holwerda en Alwin Hietbrink
Bestuurders

Ondernemers Federatie Hollands Kroon

Jeanette de Boer-Visser
Voorzitter

Laat je stem horen!

Ook jij kan het manifest steunen. Laat zien dat een goed bereikbare regio belangrijk is voor jou.
Samen kunnen we het verschil maken en zorgen dat onze stem wordt gehoord. Doe je mee?

Vul het formulier hieronder in
(de handtekeningen worden verzameld via petities.com).

Klik op de link hieronder om naar de petitie te gaan
(de handtekeningen worden verzameld via petities.com).

Deel deze petitie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Spreek je uit tegen verschraling OV in regio Noord-Holland Noord

De NS wil de dienstregeling inkrimpen, met grote gevolgen voor ons allemaal: inwoners, werkgevers en bezoekers. Goed openbaar vervoer is essentieel voor onze regio. Het verbindt mensen met hun werk, studie, culturele hotspots en alles wat Noord-Holland Noord nog meer te bieden heeft. Maar nu dreigt die verbinding te verzwakken. Daarom is het tijd om in actie te komen!

Vele maatschappelijke organisaties hebben inmiddels het Manifest getekend tegen verschraling van het OV in Noord-Holland Noord. Ook jij kan het manifest steunen. Laat zien dat een goed bereikbare regio belangrijk is voor jou. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen dat onze stem wordt gehoord. Doe je mee?

MANIFEST

VERSCHRALING OV IN NOORD-HOLLAND NOORD ZET DOOR, OVERHEID WEDEROM STIL

De bereikbaarheid van de regio Noord-Holland Noord inclusief aangrenzende gebieden dreigt te verslechteren. Recent besloot NS om de dienstregeling in onze regio zodanig in te krimpen, dat dit resulteert in een steeds slechter bereikbare regio. Op vrijdag en in het weekend halveert de dienstregeling. Dit doet afbreuk aan de ontwikkeling van het regionale openbare vervoer.

Dit besluit van de NS heeft negatieve consequenties voor een brede groep van inwoners, werknemers, werkgevers, toeristen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in onze regio. Zij zijn immers de dupe van dit besluit en worden beperkt in hun mobiliteit en bereikbaarheid. Zo komt de bereikbaarheid, het woon- en werkgenot? en toerisme in Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden verder onder druk te staan.

Basisbehoefte
Een goede verbinding vanuit Alkmaar en Den Helder met Amsterdam, Haarlem en de rest van Nederland is een basisbehoefte voor inwoners van Noord-Holland. Via de Zaanse Corridor, de Hoornse corridor en de Helderse Lijn is er alleen al via het spoor een dagelijkse forensenstroom van meer dan 100.000 mensen. Dit geldt voor studenten, werkenden, werkgevers, onderwijsinstellingen en bezoekers. Om de (prachtige) kleinere kernen te blijven bedienen en bereikbaar te houden, is juist opschaling van OV nodig in plaats van afschaling! De verschralende gevolgen van dit besluit zijn enorm, terwijl de regio in economische bloei staat. Een goede en sterke verbinding met de Metropoolregio Amsterdam en de rest van Nederland is juist een cruciale randvoorwaarde om brede welvaart in onze regio te stimuleren en faciliteren:

 • Cruciaal voor bedrijven en instellingen die hier gevestigd zijn of zich willen vestigen.
 • Cruciaal voor mensen die in de regio werken of wonen.
 • Cruciaal voor studenten die niet op kamers willen of kunnen, maar afhankelijk zijn van Amsterdam of Haarlem voor hun studie.
 • Cruciaal voor bezoekers die willen genieten van alle culturele en landschappelijke rijkdom die Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden te bieden hebben.

 

Sterke Regio
Wij werken keihard om onze regio toekomstbestendig te maken. Een goede verbinding is daarbij van essentieel belang. Het moet geen keuze zijn tussen openbaar vervoer of de auto, alle vormen van vervoer zijn nodig. Onze regio draagt bij aan het oplossen van het woningtekort door in stedelijk gebied te bouwen. Volgens de met de Rijksoverheid overeengekomen Woondeal NHN bouwt de regio 71.500 woningen tot 2040. Daarmee komt de bereikbaarheid van onze regio nog meer onder druk te staan. Ook in deze plannen is een zeer belangrijke rol weggelegd voor het openbaar vervoer.

Ook onze Regio telt
In het rapport ‘Elke Regio Telt’ van de Rijksoverheid staat beschreven dat, als de verbinding blijvend verschraald is, dit ook gevolgen heeft voor de lange termijn. Zoals jongeren die meer en meer wegtrekken voor studie of werk en niet meer terugkomen. Dit zorgt op de langere termijn voor een uitholling van de kernen in Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden. In onze regio gaat het om zoveel meer dan alleen het kostencomponent. Want ook onze regio telt mee als het gaat om nationale maatschappelijke opgaven, zoals de klimaatadaptatie en de noodzakelijke transities in het energiesysteem, de landbouw en de economie. Het huidige rijksbeleid versterkt vooral regio’s die al sterk zijn.
Daarom deze oproep vanuit het hart, draai de voorgestelde aanpassingen terug zodat onze regio niet verder verschraalt en zodat onze regio haar groeipotentieel kan realiseren. Daarmee wordt niet alleen bijgedragen aan brede welvaart in onze regio, maar in heel Nederland.

Wij, inwoners, werknemers, werkgevers en organisaties in Noord-Holland Noord, roepen u daarom op:

 • Investeer in de logistieke maatregelen voor spoorontwikkeling in Noord-Holland Noord in opvolging van de Ontwikkelagenda Toekomstbeeld OV.
 • Blijf investeren in de verbinding Alkmaar-Haarlem en breng de (spits)intercity weer terug.
 • Behoud de treinfrequentie tussen Alkmaar en Amsterdam, ook in de daluren, op de vrijdagen en weekenddagen.
 • Houd de komst van spoorboekloos rijden (PHS) in zicht en voorkom verdere uitstel.
 • Draai de voorgestelde aanpassingen terug zodat onze regio niet verder verschraalt en zodat onze regio haar groeipotentieel kan realiseren.

Ondertekenaars

OrganisatieOndertekenaar

Ben Tap

Directeur RPAnhn

VNO/NCWJeroen Veerman (?)
VONKHelma van der Hoorn
InhollandRichard Oerlemans
MKB NederlandJacco Vonhof (?)
GGZBestuur
Economisch ForumFriso de Zeeuw
Ondernemend AlkmaarRob Niele
Ondernemersverenigingen KopPim Visser
WBG – West-Friese BedrijvengroepHans-Peter Baars
Rechtbank Noord-Holland Noord J. Moors
Noordwest ZiekenhuisMaurice van Bruggen
Stichting Sovon (VO)René Rigter
METIPPaul Verbruggen
Energy & Health CampusHermen van der Lugt

Laat je stem horen!

Ook jij kan het manifest steunen. Laat zien dat een goed bereikbare regio belangrijk is voor jou. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen dat onze stem wordt gehoord. Doe je mee?

Vul het formulier hieronder in (de handtekeningen worden verzameld via petities.com)