Seed Valley

Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Seed Valley voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. De meest innovatieve groene vingers vind je in Nederland. Bedrijven in Seed Valley ontwikkelen nieuwe groente- en bloemenrassen: verbeterde variëteiten die meer opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes of die geschikt zijn voor moderne teeltmethodes.

Wat is Seed Valley?

Seed Valley is wereldwijd hét centrum voor plantenveredeling, gelegen in de kop van Noord-Holland, en zaadtechnologie, gelegen in Noord-Holland. Tientallen bedrijven werken dagelijks aan de ontwikkeling van nieuwe groenten- en bloemenrassen. Hier worden gewassen ontwikkeld die o.a. een hogere opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes of lekkerder smaken. En met zo min mogelijk gebruik van ruimte, energie en water. Meer dus met minder.

Kaart Seed Valley

'Seeds from Holland'

Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Seed Valley voor de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen. Op de markt voor tuinbouwzaden is ‘Seeds from Holland’ een onverwoestbaar handelsmerk. Bij de Seed Valley zaadbedrijven wordt dan ook 86% van de omzet in het buitenland gerealiseerd. De bedrijven verkopen niet alleen hun zaden in het buitenland, maar veredelen en produceren ook ter plaatse. Vanuit alle continenten en klimaatzones bedienen zij de wereldmarkt op maat. Lokale specialisten worden bijgestaan door Nederlandse collega’s die hun kennis overdragen. Wist je dat ruim 50% van de groenten een oorsprong heeft in Seed Valley? De bedrijven in Seed Valley staan aan de bron van gezonde groenten en fleurige bloemen.

“Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Seed Valley voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie.”

Foto van scholieren in een kas - bedrijf Seed Valley

Hightech ontwikkelingen

Voor het ontwikkelen van nieuwe rassen is er kennis nodig van o.a. plantenteelt, genetica, celbiologie, biochemie en bio-informatica. Specialisten werken in teamverband. De klassieke beginselen van genetica, de selectie van de gewenste eigenschappen en de introductie van nieuwe technologieën gaan samen in dit proces. Waar een veredelaar voorheen moest wachten tot een plant volgroeid was, om te zien of het bijvoorbeeld een gele of rode paprika werd, kan dat nu al in een vroeg stadium in het DNA van een kiemplantje. Het veredelingsproces verloopt daardoor wel twee of drie keer sneller.

Wat is Seed Valley?

Met behulp van automatisering en bio-informatica verzamelen veredelaars veel informatie over de eigenschappen van planten. Dat maakt het mogelijk om nieuwe rassen sneller op de markt te brengen. Ontwikkelingen in de zaadtechnologie zorgen daarnaast voor steeds betere kwaliteit van zaden: ze ontkiemen tegelijkertijd, groeien uniform en zijn beter bestand tegen ziektes.

Foto van werkruimte - bedrijf Seed Valley

Meer informatie

Wil je meer informatie over Seed Valley? Klik dan op de button hieronder. 

Gerelateerd