Foto - Businesscase duurzame energie
23-10-2020

Glastuinbouwgebied Alton
Gebiedsontwikkeling en verduurzaming

Tussen 2008 en 2012 verhuisde de rozenteelt grotendeels naar Afrika, wat leidde tot verval in het Altongebied. Sinds 2013 werkt Ontwikkelingsbedrijf NHN als onafhankelijke gebiedscoördinator om het gebied toekomstbestendig te maken. Dit doen wij door samenwerking tussen ondernemers te bevorderen, nieuwe bedrijven aan te trekken, energievoorzieningen te verduurzamen en samen te werken met overheden, HVC Groep en banken.

Kenmerken van het Altongebied

Het Altongebied is ongeveer 220 hectare groot, waarvan 90 hectare glasareaal.

Sierteelt

In dit gebied bevinden zich voornamelijk sierteeltbedrijven die producten zoals alstroemeria’s, chrysanten, freesia’s, lelies, rozen, stelitzia’s en tulpen telen. Daarnaast zijn er zaadvermeerderingsbedrijven, potplantenkwekerijen en een paprikateler. Twee weefselkweekbedrijven kweken basispartijen in kunstmatige voedingsbodems die wereldwijd worden vermeerderd.

De aanpak

In 2013 trof Ontwikkelingsbedrijf NHN een gebied in crisis aan.

Nieuw perspectief

Veel ondernemers hadden het zwaar, maar er waren ook jonge, sterke ondernemers met toekomstvisie. De strategie was om deze sterke ondernemers te verenigen en nieuwe ondernemers aan te trekken. Dit creëerde nieuw perspectief en draagvlak voor collectieve voorzieningen, zoals een duurzame energievoorziening, wat weer nieuwe ondernemers aantrekt.

Ondernemersvereniging Alton (OVAL)

In 2015 werd de Ondernemersvereniging Alton (OVAL) opgericht.

Gezamenlijke visie

De ondernemers stelden een gezamenlijke toekomstvisie op met de ambitie om in 2030 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Alle ondernemers tekenden deze visie, die in 2016 werd aangeboden aan de gemeente Heerhugowaard en provincie Noord-Holland.

Gebiedsvisie Alton

De toekomstvisie van OVAL leidde tot een gebiedsvisie voor Alton, opgesteld onder regie van de gebiedscoördinator van ONHN. Alton is geschikt voor glastuinbouwbedrijven van 1 tot 15 hectare, met nadruk op sierteelt en niche groenteteelt. De visie richt zich op duurzame energie, betere bereikbaarheid en uitbreiding om nieuwe vestigers te accommoderen. Deze visie werd in juni 2017 vastgesteld.

Energie en duurzaamheid

Energie is cruciaal voor Alton. In 2014 bleek dat een derde van het totale energieverbruik in Heerhugowaard in Alton plaatsvond. Samen met HVC werd een warmtenet aangelegd, waarbij duurzame warmte wordt geleverd en CO2 wordt afgevangen voor de glastuinbouw. Dit heeft geleid tot aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.

Nieuwe bedrijven en investeringen

De toekomstvisie trok nieuwe ondernemers aan, zoals Gootjes Allplant in 2016 en  in 2017. Amigo Plant breidde zijn teeltareaal uit en Hortimare, een zeewierzaadveredelingsbedrijf, vestigde zich in 2019. Ook bestaande bedrijven zoals Kwekerij A. Bakker en Zn en Tesselaar Freesia investeerden en moderniseerden.

 

Verdere ontwikkelingen

Samen met HVC, gemeente en ondernemers werkt Ontwikkelingsbedrijf NHN aan verdere verduurzaming van het gebied. Eind 2020 werd een gebiedsvisie energie gepresenteerd, met plannen voor een geothermiebron. Sinds 2020 beschikt Alton ook over glasvezelinternet, aangelegd door Photonic en NG Networks, wat ondernemers snel internet en tv via internet biedt. Tot slot is een verkeersplan opgesteld om de bereikbaarheid te verbeteren. Ontwikkelingsbedrijf NHN was tot en met 2023 actief om deze plannen te realiseren.

Contactpersoon
Persoon op de foto - Dave Vlaming

Dave Vlaming

Gebiedscoördinator Alton

Meer weten?

Voor vragen over Alton of over vestiging of verplaatsing naar dit gebied kun je contact met mij opnemen. Ik help je graag verder. 

Gerelateerd

Agrifood
Nieuws

Brouwer van biologisch abdijbier richt pijlen op Duitsland

In Brouwerij Egmond produceren ze al 15 jaar zeven unieke biersoorten. Van blond tot bock. Directeur Arjan Brammer: ‘Abdijbieren die we brouwen met grondstoffen van biologische teelt. Een unieke combinatie! Met hulp van trainingsprogramma’s als GO!-NH haken we aan op de groeimarkt en willen we de Duitse biermarkt op.’
netcongestie
Agrifood

“Werk samen met andere ondernemers”

Aan het wereldwijde succes van de West-Friese zaadveredelingsbedrijven liggen diverse factoren ten grondslag. Maar de belangrijkste succesfactor is volgens Nanne Groot (bestuurslid museum Sow to Grow) toch wel de bereidheid om samen te werken met andere ondernemers. “Ondanks dat ze concurrenten zijn van elkaar, staan ze als cluster sterk door gezamenlijk dingen te doen.” Tijdens het Ondernemerscafé met als thema ‘Samen Groeien’ deelt hij op donderdag 26 september in Zwaagdijk zijn kennis.
Verduurzamen
Project

LEADER Noord-Holland

LEADER is een Europees subsidieprogramma gericht op de ontwikkeling van het platteland. Dit programma, dat al jaren bijdraagt aan de lokale ontwikkeling in de Kop van Noord-Holland, heeft in de vorige periode van 2017 tot en met 2023 zo’n 30 projecten in de Kop succesvol ondersteund.
Agrifood
Nieuws

Zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord doen gezamenlijk beroep op Haagse regiogelden

Aanvraag richt zich op investeringen in leren, wonen en werken.