Voor veel bedrijven zijn duurzame energiemaatregelen een nieuw onderwerp, kosten tijd en vragen om investeringen. Energie wordt vooral gezien als een kostenpost, iets waar je niet direct je focus op legt in je primaire bedrijfsvoering. Het wordt pas interessant wanneer je ontdekt hoe snel je investeringen geld op gaan leveren.
De mogelijkheden om grote slagen te maken zijn legio: omschakelen naar ledverlichting, het afstellen van de klimaatinstallatie die anders ’s onnodig nachts verwarmt, warmtepompen, het aanbrengen van zonwerende raamfolies en natuurlijk het zelf opwekken van energie. Vooral wanneer bedrijven gezamenlijk energiemaatregelen nemen is er snel winst te behalen. Dat is waarom de 2.5 miljoen subsidie (genaamd subsidieregeling Ondersteuning Toekomstbestendige Werklocaties) specifiek voor collectieve maatregelen beschikbaar komt.
De crux zit in het bepalen van de business case: wat is er precies mogelijk? Wat kost het en wat levert het op? En hoe maak je een goede keuze wanneer er continu allerlei innovaties op de markt komen?
Elke nieuwe markt kent zijn cowboys: partijen die voor de snelle winst gaan waar eigenlijk niemand echt bij gebaat is. Zeker wanneer een innovatie veel belooft maar zich nog niet bewezen heeft, moet je als ondernemer oppassen. Het probleem daarbij is dat ondernemers geen goed zicht op de markt hebben. Zo kwam het tegengeluid tegen warmtepompen in reactie op de kabinetsplannen vooral van particulieren, maar kleurt het wel het onderwerp voor ondernemers. Voor veel kantoorgebouwen, fabriekshallen en utiliteitsgebouwen biedt de warmtepomp juist wel een rendabele uitkomst.
Bedrijven zijn normaliter niet bezig met energiemaatregelen, hebben hier geen ervaring mee en laten het dus snel links liggen. De uitkomst daarvoor is een energiescan: een doorlichting van het energieverbruik van een bedrijf of gebouw wat resulteert in een lijst met mogelijkheden aan energiemaatregelen. Deze mogelijkheden worden volledig doorberekend: van kosten en besparingen tot beschikbare subsidies en fiscale voordelen. En doordat de energiescan door een onafhankelijke specialist wordt uitgevoerd, krijg je professioneel advies zonder verdere financiële motieven.
De subsidieregeling Ondersteuning Toekomstbestendige Werklocaties van de provincie kun je allereerst inzetten voor het laten uitvoeren van deze energiescan. De energiescan kent geen verdere verplichtingen. Je kunt de maatregelen zelf uitvoeren, daar een uitvoerende partij voor vinden of er niets mee doen. Maar bij de meeste van de bedrijven die zo’n energiescan uitvoeren, komt er al snel laaghangend fruit in beeld waarmee snelle slagen zijn te maken. Los van wat je als ondernemer eventueel vindt van de gehele energietransitie, is het gewoon een business case waarmee je meer geld bespaart als dat je uitgeeft.
Afhankelijk van de precieze energiemaatregelen, zul je ook hier snel een gespecialiseerde partij voor moeten vinden. Zeker wanneer je als ondernemersvereniging of coöperatie zelf energie gaat opwekken, kom je op nieuw terrein. Dat is waarom Ontwikkelingsbedrijf NHN ondernemers in het hele proces begeleidt en ontzorgt, zonder enige kosten. Zo kun je bij mij terecht voor je energiescan door een onafhankelijk adviesbureau en het vinden van een ervaren installateur, maar ook voor het opzetten van een eigen lokale energiemaatschappij, wat de volgende stap wordt in de energietransitie.
Bedrijven zoals distributiecentra en groothandels hebben grote daken die je vol kunt leggen met zonnepanelen. Zelf verbruiken die bedrijven echter relatief weinig energie. Extra geproduceerde stroom kunnen ze dan gaan leveren aan een buurman met een klein dak en veel energieverbruik. De opbrengsten blijven zo binnen het bedrijventerrein. Dit soort constructies draaien momenteel in de Boekelemeer te Alkmaar en op Hoorn 80, en een tiental bedrijventerreinen in Noord-Holland zijn hier nu mee bezig.
De vraag is hoe de energiemaatschappijen en de netwerkbeheerders in deze ontwikkelingen staan. Die zitten graag bij deze initiatieven aan tafel, want congestie op het energienet wordt steeds meer een probleem. Eigen energiebedrijven met lokale opslag (via batterijen of als waterstof) bieden hiervoor interessante oplossingen. Daarnaast zijn energiemaatschappijen graag betrokken in deze ontwikkelingen om goed inzicht te krijgen in toekomstige energievraag en aanbod zodat ze tijdig kunnen schakelen.
Ondanks de subsidies en fiscale voordelen, vragen energiemaatregelen wel om een financiële investering. Bij de banken komen dit soort investeringen in 2021 weer goed op gang; banken bieden bijvoorbeeld een leaseconstructie waarin je minder risico loopt maar waar de terugverdientijd vanwege de rente ook langer duurt.
In Noord-Holland zijn er daarnaast verschillende fondsen beschikbaar die voor financiering kunnen zorgen. Dat is niet alleen interessant voor kleinere bedrijven met weinig investeringsruimte, maar ook voor grotere bedrijven die hun investeringsruimte liever benutten voor hun primaire proces en de investering buiten de balans willen houden. Er zijn vele financieringsopties beschikbaar vanwege de interessante business cases. Als ondernemer maak je daarbij de overweging tussen risico en winst. Vanuit Ontwikkelingsbedrijf NHN helpen we ondernemers daarom ook bij het vinden van de juiste financiering die bij jouw bedrijf of situatie past.
De provincie Noord-Holland zet stevig in op de energietransitie. Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft de opdracht om ondernemersverenigingen te helpen en ontzorgen bij het verduurzamen van energie. De provinciale subsidieregeling HIRB Duurzaamheid staat dus niet alleen: bij Ontwikkelingsbedrijf NHN kun je ook terecht voor kennis, ervaring, het aanvragen van subsidies, het vinden van ervaren partijen en het organiseren van lokale energiemaatschappijen.
Voor de Noord-Hollandse economie is de energietransitie cruciaal, want bovenal is duurzaam ondernemen gewoon een kwestie van slimmer ondernemen. Met een energiescan weet je snel hoeveel geld energiemaatregelen je in welke termijn kunt besparen. Bovendien biedt de ontwikkeling van lokale energiebedrijven een interessant verdienmodel en maken deze onze lokale economie veel sterker. Want, waarom zou je nog betalen voor gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten als je zelf je energie kunt opwekken?
Hier begin je: