Foto van weg met auto's en vrachtwagens - Alkmaar
04-12-2023

Hoe kan ik duurzaam groeien?

Casus met teeltbedrijf Gourmet vormt een praktische blauwdruk! Praktische aanpak transitie naar energiesysteem 2.0 (voor grote bedrijven)

Gourmet, teler van sjalotten-, uien- en knoflookspecialiteiten in Lutjebroek, heeft groeiambities en wil verduurzamen, maar wordt geremd door de netcongestie. Case: 'Welke aanpak is nodig om groei te realiseren en daarmee de duurzaamheidsambities te realiseren..?'

Veel bedrijven worstelen met de vraag: hoe kan ik nu eigenlijk duurzaam groeien? Er is veel theoretische kennis, maar hoe ga je in de praktijk aan de slag? Gourmet heeft deze uitdaging opgepakt en heeft in samenwerking met overheid en adviesorganisaties – ieder in zijn eigen rol – de koers uitgezet om haar groei te realiseren. Deze aanpak is vertaald naar een praktisch stappenplan voor andere bedrijven.

Het is een stappenplan voor bedrijven met een grote energievraag, gebaseerd op een echt praktijkvoorbeeld. Het is wellicht niet ‘de’ oplossing, maar geeft wel heel praktisch inzicht in de stappen die gezet kunnen worden bij het in beeld brengen van mogelijkheden voor groei van bedrijven ondanks de bedreiging van netcongestie.

Blauwdruk

Binnen de regio West-Friesland en Alkmaar kwamen dit soort vragen vanuit bedrijven die niet direct verbonden zijn aan bedrijventerreinen. In samenwerking met Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Regio Alkmaar en de regio West-Friesland is een adviesbureau ingezet om deze praktijkcase als ‘blauwdruk’ voor vergelijkbare bedrijven (en dus: met vergelijkbare problemen) te ontwikkelen. Dit is een succes en Gourmet BV heeft de koers uitgezet om haar groei te realiseren.

 

Deze blauwdruk is geïnitieerd door gemeenten uit West-Friesland en Regio Alkmaar en gesteund door het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Provincie Noord-Holland, Energieloketten Duurzaam Ondernemend West-Friesland, het Centrum voor Verduurzaming in de regio Alkmaar en New Energy Coalition, wordt beschikbaar gesteld aan alle bedrijven om te helpen bij hun uitdaging.

csm_Website_van_CvV_live_-_rm_-_28_11_2023__1__4e47bcfab4
Contactpersoon

Robin Bäcker

Projectleider Duurzame bedrijventerreinen en Energietransitie

Advies nodig?

Wil je meer weten over het stappenplan of hoe je een energiescan kan aanvragen, neem dan contact met mij op!