Innoveren
Nieuws

Multimetaal uit Den Helder investeert in het innovatieve Symphony Wave Power

Multimetaal, technisch specialist in de metaalindustrie uit Den Helder, gaat investeren in golfenergie. Het bedrijf krijgt naast een aandeel in het project van Teamwork Technology, ook een belangrijke rol in het verder ontwikkelen van de technologie van Symphony Wave Power. Daarmee maakt Multimetaal deel uit van een grote groep partners die werken aan de energie van de toekomst.

Symphony Wave Power is een nieuw en innovatief systeem om golfenergie op te wekken. Met de Symphony wordt  energie uit golven direct omgezet in elektriciteit. De basis voor het ontwerp is eenvoudig en het aantal onderdelen is beperkt. Daarbij is de Symphony recyclebaar, diervriendelijk en vraagt weinig onderhoud.

Dichtbij de kust kan een veld van 50 Symphony’s, met een geïnstalleerd vermogen van 100kW per boei, alle elektriciteit leveren voor de huishoudens van een Waddeneiland als Texel. Verder van de kust hebben de golven meer energie en kan de Symphony nog meer elektriciteit leveren, waardoor de opgewekte energie geschikt is voor de productie van waterstof.

Multimetaal is een familiebedrijf en sinds 1973 een technisch specialist in de metaalindustrie. Ze leveren engineering, fabricage, installatie  en onderhoud binnen de  werktuigbouwkunde. Pim Hulsebos van Multimetaal: “Mijn vader is bijna 50 jaar geleden gestart in de olie- en gasindustrie. Vandaag de dag zijn wij nog steeds een belangrijke leverancier voor die sector en zijn we daarnaast ook volop aan het vernieuwen. Zo zoeken wij naar alternatieve bronnen van energie en willen wij over vijf jaar de helft van onze omzet uit nieuwe vormen van energie halen. De samenwerking met Teamwork Technology om de technologie Symphony Wave Power verder te ontwikkelen past dan ook helemaal in onze strategie. In eerste instantie waren we wel kritisch. Teamwork is al bijna 30 jaar bezig met de ontwikkeling van deze technologie, dus hoe kan het dat het nog niet geslaagd is? Inmiddels weten we dat een innovatieproces met vallen en opstaan gaat. In de afgelopen 30 jaar is veel geleerd en al deze kennis is inmiddels toegepast in het ontwerp dat er nu staat. Hierdoor is de kans van slagen alleen maar vergroot.”

Fred Gardner van Teamwork Technology is enorm enthousiast over de samenwerking met Multimetaal. Fred: “Het vergt veel flexibiliteit en doorzettingsvermogen om in een miljoenenproject als Symphony Wave Power te stappen. Je moet echt een visie hebben en ook durven. En dat hebben ze bij Multimetaal. Het gaat er uiteindelijk om dat je elkaar vertrouwt en open en eerlijk naar elkaar bent. Vanuit de gesprekken die we hebben gevoerd is het vertrouwen gegroeid, geloven we in onze samenwerking en delen we het beeld van de potentie van dit project. Met de investering van Multimetaal kunnen we onderdelen gaan bestellen en bouwen en testen. Multimetaal is voor ons een goede toevoeging aan het team. Er komt iemand meedraaien in het project die ook echt mee gaat ontwikkelen. Zo zorgen we voor kennisopbouw en kunnen we van elkaar leren.”

 

 

Pim vult aan: “Ons bedrijf is heel goed in maakbaarheid en installeerbaarheid. Wij zijn geen uitvinders, maar wij zijn wel goed in het kijken of iets beter, sneller en goedkoper kan. Met name als het gaat over het werken op en in het water. Wij gaan daarom heel expliciet meekijken of het product te maken, te installeren en te onderhouden is op zee. Uiteindelijk droom je ervan dat er straks een fabriek staat waar we op de lopende band Symphony’s maken. Daar zoeken we natuurlijk altijd nog meer investeerders voor. We weten dat er natuurlijk nooit garanties zijn, maar denken wel dat een technologie als deze heel groot kan gaan worden. Daarom zijn wij er trots op, dat wij als partner al in dit stadium mee mogen bouwen en ook echt invloed kunnen hebben in deze innovatie van golfenergie.”

Dit project heeft een subsidie ontvangen van de Interreg 2 Seas programme 2014-2020 meegefinancierd door de European Regional Development Fund onder subside contract No 2S08-004.

Gerelateerd