Investeren
Nieuws

Nieuw datacenter Google in Middenmeer vanaf deze week operationeel

Onderzoek: Google’s datacenterinvesteringen in Nederland leveren gemiddeld jaarlijks 3400 banen op.

De datacenterinvesteringen van Google in Nederland hebben tussen 2014 en 2019 een positieve bijdrage opgeleverd van EUR 3,6 miljard aan de Nederlandse economie. Dit blijkt uit onderzoek door adviesbureau Copenhagen Economics dat vandaag is gepubliceerd. Google heeft in die periode voor EUR 2 miljard geïnvesteerd in datacenter capaciteit in Nederland. Gemiddeld heeft de komst van deze datacentra tussen 2014 en 2019 3.400 banen per jaar ondersteund. Precies vier jaar geleden werd het eerste datacenter, in Eemshaven, door Google geopend. Sinds deze week is ook het tweede datacenter, in Middenmeer, operationeel.

Martijn Bertisen, country manager Google Nederland: ‘We zijn verheugd dat ons datacenter in Middenmeer nu operationeel is. We zien dat consumenten en bedrijven steeds meer online diensten gebruiken, en de afgelopen periode is deze trend zelfs versneld. Daarom investeren wij in een digitale infrastructuur die werkt voor iedereen. Onze totale datacenterinvestering in Nederland is inmiddels EUR 2,5 miljard, waarmee wij tevens een bijdrage leveren aan de lokale werkgelegenheid en economie.’

Duurzame energie

Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden ontwerpt en bouwt Google datacenters op een manier die het energieverbruik in elk onderdeel van het datacenter optimaliseert. Bertisen: ‘Natuurlijk volgen we de discussies over datacenters en energieverbruik in Nederland en we begrijpen de vragen daarover. Ik wil dan ook graag benadrukken dat we datacenters steeds efficiënter hebben weten te maken. Vergeleken met vijf jaar geleden haalt Google hierdoor nu ongeveer 7 keer zoveel rekenkracht uit dezelfde hoeveelheid energie en behoren de Google datacenters tot de meest energie efficiënte datacenters wereldwijd.’

Het energieverbruik van Google’s datacenters wordt 1 op 1 gematcht met hernieuwbare energie. Daarbij ondersteunt Google projecten die aanvullend zijn op de bestaande duurzame energievoorziening in Nederland en maakt deze mede mogelijk. In totaal heeft Google in Nederland vier overeenkomsten voor de levering van duurzame energie, die ongeveer 130 MW aan capaciteit vertegenwoordigen. Naast de overeenkomst voor energielevering van een windpark en een zonnepark in Delfzijl zijn er overeenkomsten getekend om windenergie af te nemen van twee windparken in Zeeland: Krammer (het grootste burgerinitiatief van Nederland) en Bouwdokken (deels eigendom van coöperatie Zeewind), als consortium aangekocht samen met DSM, AkzoNobel en Philips.

Impact op Nederlandse economie en banen

In totaal heeft Google inmiddels 2,5 miljard euro in datacenter capaciteit in Nederland geïnvesteerd, waarvan 2 miljard euro voor 2020 is gerealiseerd. Naast de bouw van het nieuwe datacenter in de Eemshaven wordt momenteel het bestaande datacenter in de Eemshaven wordt uitgebreid. Deze uitbreiding wordt naar verwachting begin 2021 afgerond. Uit het onderzoek van Copenhagen Economics blijkt dat de investeringen in de periode 2014-2019 gemiddeld 3.400 banen per jaar hebben gecreëerd. Enkele data omtrent de werkgelegenheid:

  • Werkgelegenheid voor 125 mensen binnen de datacenters in Middenmeer en circa 350 mensen in Eemshaven na de uitbreiding.
  • De bouw en exploitatie van de datacentra ondersteunen banen in een breed deel van de nationale economie via waardeketen- en consumptie-effecten; dit ondersteunt de werkgelegenheid in verschillende sectoren, zoals de bouw (ongeveer 1.380 fte per jaar), telecom, beveiliging en bedrijfsondersteuning, evenals particuliere dienstensectoren (bijv. detailhandel, transport, hotels en restaurants, onroerend goed, juridische zaken, boekhouding en werkgelegenheid).

Steun voor lokale projecten

Sinds de opening van het datacenter in Eemshaven heeft Google met Datacenter Community Grants 23 NGO’s in de regio Groningen financieel ondersteund, voor een totaalbedrag van ruim EUR 1 miljoen. De activiteiten van deze projecten varieerden van het ontwikkelen van educatieve spellen tot het leren over bijenteelt en het inspireren van kinderen op het vlak van wetenschap en technologie.

In het gebied rondom Middenmeer zijn inmiddels drie projecten gesteund van de ROC Kop van Noord Holland, waarbij vaardigheidstraining voor banen op meerdere vlakken centraal staat:

  • Koelsystemen Trainingscentrum: ROC Kop van Noord Holland heeft klimaatbeheersing opgenomen in hun cursussen op de Techniekcampus in Den Helder.
  • IoT Exploratie Academie: De hogeschool heeft 3 onderwijsniveaus op hun school in eigen huis in Schagen, alle drie hebben ze overlap met de werkbeschrijving van een datacenter engineer.
  • High Voltage Training Operationeel niveau: De opleiding aan het Nautisch College biedt studenten essentiële kennis van hoogspanningsinstallaties (HV).

 

Ook verbindt Google ROC Kop van Noord Holland met hogescholen in Groningen en in heel Europa om te leren van initiatieven die plaatsvinden op het gebied van datacenter vaardigheidstrainingen. Daarnaast werkt Google samen met de Dutch Data Center Association om twee landelijk goedgekeurde curricula voor datacenter vaardigheden op te zetten, die ROC’s uit Groningen hebben overgenomen. We hopen dat dit komend jaar ook gerealiseerd zal worden in Middenmeer.

Gerelateerd