NHN
Nieuws

Overheden, bedrijfsleven en onderwijs doen gezamenlijk voorstel Regio Deal

Het voorstel van NHN is gericht op het tegengaan van verdere verschraling van de sociaaleconomische situatie en het verbeteren van de leefbaarheid in deze regio.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend. Dit gebeurde in het kantoor van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord in Alkmaar en in het bijzijn van vertegenwoordigers van lokale overheden, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en andere samenwerkingspartners.

Verdere verschraling tegengaan

In Regio Deals werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers (de zogenoemde “brede welvaart”) binnen een regio te vergroten. Juist op die plekken die een extra impuls goed kunnen gebruiken. Als het voorstel van de regio Noord-Holland Noord (NHN) wordt geaccepteerd, betekent dit dat er vanuit het Rijk extra financiële middelen beschikbaar worden gesteld om in te zetten op brede welvaart.

Het voorstel van NHN is gericht op het tegengaan van verdere verschraling van de sociaaleconomische situatie en het verbeteren van de leefbaarheid in deze regio. De gemeenten in de regio hebben hiervoor de handen ineen geslagen en samen met het onderwijs, het bedrijfsleven en de overige samenwerkingspartners een voorstel voor een Regio Deal uitgewerkt.

Het kabinet heeft in deze vijfde tranche 384 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe Regio Deals. Gelet op de grote opgaven in de regio, de hoge ambitie en de unieke samenwerking vraagt NHN om de maximale rijksbijdrage van € 40 miljoen. 

Doel van de aanvraag is de brede welvaart in de regio te versterken, o.a. door:

  • Het vasthouden en aantrekken van praktisch en theoretisch geschoolden naar de regio;
  • Het verbeteren van het vestigingsklimaat voor huidige en toekomstige ondernemers;
  • Het bieden van een aantrekkelijke woonomgeving.

Met de aanvraag voor een Regio Deal onder de titel ‘Samen Noord-Holland Noord versterken’ vragen de partners een kwaliteitsimpuls van het Rijk. Met het geld zullen verschillende projecten en initiatieven worden ondersteund en opgestart die bijdragen aan beter leven, werken en wonen. 

De deelnemende partijen aan de Regio Deal zijn:

Gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Drechterland, Enkhuizen, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel en Uitgeest.

Ondernemers: Westfriese Bedrijven Groep, Ondernemend Regio Alkmaar, Ondernemerskoepel Kop van Noord-Holland.

Onderwijs: Hogeschool Inholland, ROC Horizon College, Vonk.

Fotobijschrift: Met een symbolische druk op de knop dienen 17 lokale overheden, ondernemersverenigingen en onderwijsinstellingen uit Noord-Holland Noord gezamenlijk het voorstel in voor een Regio Deal met het Rijk. Aan de knop v.l.n.r.: Robert te Beest (wethouder Alkmaar), Helma van der Hoorn (bestuurder Vonk) en Rob Niele (directeur ondernemend Regio Alkmaar).

 

Gerelateerd