Home | Bedrijventerreinen – Energiehubs van de toekomst
Dit programma, ‘Bedrijventerreinen – Energiehubs van de toekomst’ wordt ondersteund door Provincie Noord-Holland en uitgevoerd door ONHN in samenwerking met PHB. Het programma is gericht op het stimuleren van bedrijventerreinen als energiehubs, waar energie kan worden opgewekt, uitgewisseld en opgeslagen. Zo dragen deze terreinen bij aan een duurzame en betrouwbare energievoorziening voor de toekomst.
Sinds het klimaatakkoord van Parijs (2016) is de energietransitie volop in gang. Veel bedrijven investeren nu in duurzame oplossingen zoals windmolens, zonnepanelen, LED-verlichting en warmtepompen. Nieuwe technieken zoals waterstof en aardwarmte worden ook ontwikkeld.
De energietransitie is nu in een uitdagende fase door netcongestie en hoge energieprijzen, maar dit biedt ook kansen. Bedrijven beseffen steeds meer dat ze zelf voor energiezekerheid moeten zorgen, wat leidt tot zowel individuele als collectieve oplossingen.
De provincie Noord-Holland ondersteunt deze transitie met initiatieven zoals de Task Force Energie-infrastructuur en diverse subsidieregelingen. Ontwikkelingsbedrijf NHN speelt samen met PHB een centrale rol in de versnelling van de energietransitie op bedrijventerreinen. De afgelopen 4 jaar tot 2023 hebben Ontwikkelingsbedrijf NHN en het bureau PHB in opdracht van de provincie Noord-Holland de energietransitie op bedrijventerreinen succesvol aangejaagd. We werken nu aan een vijfjarig programma om deze samenwerking voort te zetten.
Dit programma, ‘Bedrijventerreinen – Energiehubs van de toekomst’ is flexibel en aanpasbaar en is gericht op het stimuleren van bedrijventerreinen als energiehubs, waar energie kan worden opgewekt, uitgewisseld en opgeslagen. Zo dragen deze terreinen bij aan een duurzame en betrouwbare energievoorziening voor de toekomst.
De energietransitie blijft dynamisch. Het werkprogramma is grotendeels uitgevoerd, maar aangepast door netcongestieproblemen en geopolitieke ontwikkelingen. Hieronder de belangrijkste resultaten:
Bedrijventerreinen worden steeds meer gezien als knooppunten voor energieopwekking, -opslag en -distributie. De overgang van centrale naar decentrale energieopwekking maakt bedrijventerreinen ideaal vanwege hun ruimte en faciliteiten. Dit helpt netverzwaring te beperken en alternatieve energiedragers in te zetten.
De provincie Noord-Holland ondersteunt deze ontwikkeling met een dynamisch vijfjarenprogramma dat jaarlijks wordt bijgewerkt. Het programma omvat:
• Duurzame ondernemersloketten: Bedrijven worden aangemoedigd zelf verantwoordelijkheid te nemen voor energiemaatregelen, ondersteund door provinciale en gemeentelijke bijdragen.
• Algemene ondersteuning: Focus op monitoring, communicatie en data-uitwisseling.
• Aanjagen en ontzorgen: Overheid speelt een trekkende rol bij nieuwe ontwikkelingen.
• Smart grid oplossingen: Initiatieven stimuleren om energiemaatregelen te ontwikkelen en op bedrijfs- en terrein niveau toe te passen.
• Integrale energievoorzieningen: Experimenteren met waterstof en warmte-opslag om toekomstige energiehubs te creëren.
• Verduurzaming logistiek: Anticiperen op de energievraag van laadpunten voor voertuigen op bedrijventerreinen en het versnellen van CO2-neutraal vervoer.
Als het gaat om de oplossingen voor netcongestie wordt snel gesproken over een energiehub als oplossing voor alle problemen. Naar ons beeld levert dit verwarring op en leidt in veel gevallen ook niet tot een optimale aanpak. Dat is de reden dat New Energy Coalition, Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord en de provincie Noord-Holland een stappenplan hebben opgezet voor een efficiënte aanpak.
In het stappenplan maken wij duidelijk wat de rol van verschillende partijen is. Als een bedrijf vraagstukken heeft over energie, wil dat nog niet altijd zeggen dat dit louter door congestie wordt veroorzaakt. De eerste en belangrijkste stap is het kijken naar oplossingen achter de (eigen) meter. Er zijn een aantal maatregelen die bedrijven kunnen nemen om hun energieverbruik zelf te reduceren. Pas als dit gedaan is, en nog steeds sprake is van een tekort, bestaat de mogelijkheid om collectief op zoek te gaan naar een oplossing. Dit stappenplan geeft een overzicht over welke fasen een bedrijf kan doorlopen op weg naar een oplossing voor problemen rond de dreigende netcongestie.
Projectleider Duurzame bedrijventerreinen en Energietransitie
Neem contact met mij op om samen te bespreken welke stappen je kan zetten om te verduurzamen.