life-science-health

Life Science & Health

Nederland heeft een sterke Life Science & Health sector. Bedrijven in deze sector zijn actief in  farmacie, biotechnologie en medische technologie. Daarnaast zijn er nog vele andere bedrijven die van waarde zijn voor de LSH-sector, bijvoorbeeld op het gebied van ICT en e-health.

Life Science & health
Life Science & Health in Noord-Holland Noord
Ondernemers in de gezondheidszorg
Energie & Health Campus

Life Science & Health in Noord-Holland Noord

Regio Noord-Holland Noord levert landelijk en internationaal een belangrijke bijdrage innovaties in de gezondheidszorg.

Zo worden dagelijks wereldwijd maar liefst 30.000 patiënten geholpen met medische isotopen uit Petten. Nederland is daarmee een wereldwijde topproducent. Deze dagelijkse leveringszekerheid is haalbaar omdat de schakels van de hele productieketen in Petten naadloos op elkaar aansluiten. Deze sterke infrastructuur bouwt de campus verder uit met nieuwe faciliteiten voor de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen voor diagnose én therapie.

Naast nucleaire gezondheidszorg is er een sterke binding met onze regio met het Europees Medicijn Agentschap (EMA). EMA vestigde zich in 2019 in Amsterdam ten gevolge van de Brexit. Mede door de komst van het EMA is nationaal besloten Life Science & Health als nationale topsector te benoemen.

Ondernemers in de gezondheidszorg

In Noord-Holland Noord zijn grote spelers actief in het Life Science & Health cluster. Niet voor niets is Ontwikkelingsbedrijf NHN betrokken bij het landelijke acquisitieteam Life Science & Health.

Naast de nucleaire gezondheidszorg blinken we ook uit in medische productiefaciliteiten en toeleveranciers. Zo is Pall (voorheen Medistad) in Medemblik een van de grootste leveranciers van plastic zakken voor eenmalig gebruik waarin medicijnen worden gemaakt, met de bijbehorende filters, connectoren en slangen.

Met RR Mechatronics en Quest hebben we ook Nederlandse innovatieve mkb bedrijven in huis die als leverancier een bijdrage leveren aan de gezondheidszorgsector.

Life Sience & Health ecosystem

Het life Science & Health ecosysteem bestaat uit belangrijke internationale en nationale spelers, maar ook mbk bedrijven, kennisinstellingen en ziekenhuizen die een belangrijke rol vervullen in deze keten.

quest
abacus
olympus
jrc
amsbio
nwzg
rrmecha
interflow
dijklander
Ontwerp zonder titel (79)
curium
pall
vumc
boeringer

Energie & Health Campus

In Petten ligt een terrein van 70 ha, gelegen in een prachtig duinlandschap en omgeven door natuurgebied. Sinds de jaren zestig vinden hier onderzoeks- en bedrijfsactiviteiten op het gebied van energie en nucleaire geneeskunde plaats. De bedrijven op de campus in de Pettemer Duinvallei, te weten NRG, Curium, PALLAS, TNO en Joint Research Centre (Europese Commissie), zijn wereldwijd belangrijke spelers in hun vakgebieden.

Op de campus bevindt zich een unieke combinatie van nucleaire installaties en laboratoria. Deze uitgangspositie biedt kansen voor start-ups, kleine en grote bedrijven, universiteiten en UMC’s om vanuit zogenaamde gemeenschappelijke ‘processing facilities’ sneller tot productontwikkeling en productie van medische isotopen te komen. Naast de nieuwe PALLAS-reactor komt er een onderzoeksfaciliteit, het FIELD-LAB en een productiefaciliteit; het Nuclear Health Centre.

FIELD-LAB

Het FIELD-LAB in Petten is een onderzoeksfaciliteit die zich richt op de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Het doel van het lab is om het proces van ontwikkeling tot toepassing bij patiënten te versnellen. Door kleine batches van onderzoeksmateriaal voor nucleaire geneeskunde te leveren, voorziet het lab in de behoefte van onderzoekers en start-ups. Dit helpt hen om hun doel te bereiken: het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

Molybdeenproductiefaciliteit

De Molybdeenproductiefaciliteit (MPF) is ontworpen om levensreddende diagnoses te stellen in de nucleaire geneeskunde. Met behulp van scans worden ernstige aandoeningen als hart- en vaatziekten en kanker snel en effectief gediagnosticeerd. Door de productie van zeer zuivere molybdeen-99-oplossingen, zorgt de MPF ervoor dat ziekenhuizen in Europa en daarbuiten toegang hebben tot technetium voor hun scans. Eén productie in de MPF is voldoende voor meer dan 80.000 scans!

Nuclear Health Centre

Het Nuclear Health Centre (NHC) van PALLAS voorziet de medische wereld van productiefaciliteiten voor de verwerking van bestraalde materialen tot geneesmiddelen. Op verzoek van ziekenhuizen of farmaceutische bedrijven verwerkt het NHC op grote schaal medische isotopen tot radiochemicaliën en radiofarmaca. Hiermee kunnen miljoenen patiënten behandeld worden. Naar verwachting opent het NHC haar deuren in 2022.

Hoge Flux Reactor

De Hoge Flux Reactor (HFR) is een van de weinige reactoren ter wereld die nucleaire medicijnen (medische isotopen) produceert. Dagelijks worden er grondstoffen voor nucleaire medicijnen geproduceerd voor 30.000 patiënten die lijden aan kanker of andere levensbedreigende ziekten. Daarnaast wordt de reactor gebruikt voor onderzoek naar veilige en innovatieve kernenergie, zoals onderzoek naar Thoriumreactoren. De HFR wordt vervangen worden door de nieuwe PALLAS-reactor waarvan de plannen momenteel in voorbereiding zijn. 

De Pallas Reactor

PALLAS is de nieuwe medische isotopenreactor die de verouderde Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten op termijn gaat vervangen. Door de komst van de PALLAS-reactor kan Nederland de komende 50 jaar miljoenen mensen blijven helpen. Naast de productie van medische isotopen werken hier nationale en internationale partijen samen aan de ontwikkeling van nucleair onderzoek en aan duurzame energieoplossingen. Daarmee aan de gezondheid van miljoenen patiënten per jaar. Een toekomst waar Petten en Nederland trots op kunnen zijn.

Contactpersoon
Persoon op de foto - Abdellah-Ezzerari

Abdellah Ezzerari

Jouw expert in de Life Science & Health sector

Ondernemen in de medische keten in Noord-Holland Noord?

Neem contact met me op om alle mogelijkheden te bespreken rond jouw onderneming. Van financiering tot vestigingslocaties en van innovatievraagstukken tot introductie in ons netwerk en het Life Science & Health ecosysteem. Ik help je graag!

Succesverhalen

In Noord-Holland Noord werken ondernemers, overheid, onderwijs en kennisinstellingen samen aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Innovatief en volhardend.