29-02-2024

Revolutie in Recycling: van afval naar waardevolle grondstoffen

Roeland Jan Dijkhuis, een van de oprichters van DOPS Recycling Technologies vertelt over hun technologie, hun reis, en hun visie op de toekomst van afvalverwerking.

Schatkist vol grondstoffen

In een wereld waar afval een steeds groter probleem vormt, staat DOPS Recycling Technologies in de startblokken een revolutie te ontketenen. Met hun lab, gevestigd in het hart van InVesta in Alkmaar, laat deze startup zien dat afval dat nu nog op de stort of in verbrandingsovens belandt een bron van waardevolle grondstoffen is. Roeland Jan Dijkhuis, een van de oprichters van DOPS Recycling Technologies vertelt over hun technologie, hun reis en hun visie op de toekomst van afvalverwerking.

De impact van afval op onze planeet is enorm. “Afvalstort en -verbranding zijn verantwoordelijk voor een substantieel deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen,” legt Roeland Jan uit. “Methaan, krachtiger dan CO2, is een grote oorzaak in de opwarming van de aarde. Onze missie is helder: we willen voorkomen dat afval wordt verbrand of gestort. In plaats daarvan zien wij afval als een schatkist vol waardevolle grondstoffen. Wij bewijzen dat er uit vrijwel elk type afval iets waardevols te halen valt.”

De vier oprichters, allen met een indrukwekkende achtergrond in de metaalindustrie, besloten enkele jaren geleden hun krachten te bundelen. “In 2020 kwamen we elkaar tegen op een feest,” herinnert Roeland Jan zich. “Het gesprek ging al snel over onze gezamenlijke drijfveer: het verminderen van afvalstort en -verbranding. Daar realiseerden we ons dat we samen meer konden bereiken. Door de eerste letters van onze achternamen te combineren, creëerden we niet alleen een bedrijfsnaam, maar ook de start van onze gezamenlijke missie.”

Technologie bewijzen bij InVesta

DOPS Recycling Technologies was een van de eerste vestigers bij InVesta in Alkmaar. Roeland Jan legt uit waarom InVesta de perfecte locatie voor ze is.

“Hier hebben we de ruimte om te experimenteren, te testen en te valideren op een manier die nergens anders mogelijk is. Voor een startup als de onze is dit ideaal. We hebben hier toegang tot alle benodigde vergunningen en stroomaansluitingen, dat is allemaal inbegrepen bij de huur. Als startup kun je dat niet allemaal zelf regelen in de beginfase.” Ondanks dat hun hoofdkantoor in Velsen-Noord gevestigd is, brengen de oprichters veel tijd door in Alkmaar. “In een klein team is communicatie cruciaal,” zegt Roeland Jan. “Dicht bij onze testreactor zijn, betekent dat we snel kunnen schakelen, ideeën kunnen uitwisselen en direct kunnen zien wat werkt.”

Hij wijst naar de reactor: “De reactor is een soort superkrachtige oven die temperaturen kan bereiken van 1150 graden Celsius. Door de hoge temperatuur en een slim proces, wordt het afval omgezet in syngas, een gas dat bestaat uit waterstof en koolstofmonoxide, en vaste grondstoffen zoals koolstof, mineralen en metalen. Het bijzondere aan deze techniek is dat 80% van de CO2-uitstoot wordt voorkomen ten opzichte van ‘gewoon’ verbranden.

Kans voor oude windmolenbladen

Een van de recente projecten van DOPS Recycling Technologies is hun proef met het recyclen van composietmaterialen, zoals gebruikt in bootjes maar ook windmolenbladen.

“Composiet is berucht om zijn complexiteit in recycling,” legt Roeland Jan uit. “Maar wij zijn in staat gebleken dit te verwerken waardoor de epoxyhars van de rest wordt gescheiden en hergebruik van de overgebleven vaste stoffen mogelijk wordt.” Hoewel dit een significante stap voorwaarts is, erkent Roeland Jan dat er nog uitdagingen zijn. Hij schudt enkele harde stukjes glasvezel uit een plastic potje. “Dit is een van de componenten dat overblijft na onze bewerking. Zoals je ziet is dit niet flexibel zoals het ooit was bij de bouw van het bootje. Daarom zijn we nu in gesprek met glasvezelfabrikanten om te onderzoeken of dit glasvezel van voldoende kwaliteit is om terug te voeren in het productieproces. Want als we een manier vinden om dit materiaal opnieuw te gebruiken in de productie van glasvezel, dan openen we de deur naar een duurzamere toekomst,” zegt Roeland Jan hoopvol. “Niet alleen voor bootjes, maar ook voor de talloze windmolenbladen in de wereld die straks allemaal tegelijk vervangen moeten worden en anders op de afvalberg zullen eindigen.”

De alleskunner in afvalverwerking

“Wij kennen tot nu toe bijna geen grenzen als het gaat om de soorten afval die we kunnen verwerken,” begint Roeland Jan met een glimlach. “Van het alledaagse huis-, tuin- en keukenafval tot complexere materialen zoals rioolslib en geverfd hout, onze technologie kan alles aan. Dit brede spectrum is tegelijk onze kracht en onze uitdaging, omdat mensen vaak specifiek willen weten wat we doen. In essentie hebben we een soort ‘alleskunner’ ontwikkeld op het gebied van afvalverwerking. Voor iedere afvalstroom zullen we opnieuw moeten bewijzen dat deze verwerkingsmethode technisch en economisch uit kan.”

Roeland Jan benadrukt de economische haalbaarheid van hun aanpak. “Voor veel afvalstromen, zoals afvalhout dat nu nog geëxporteerd wordt, is het nu al financieel aantrekkelijker om het lokaal te verwerken. We richten ons daarom vooral op reststromen die in Nederland nog niet efficiënt worden verwerkt. Wat we vooral leuk vinden te verwerken zijn rioolslib en digestaat, het restproduct van de vergisting van organische stoffen. Als we deze afvalstromen economisch rendabel kunnen verwerken, voegen we echt iets waardevols toe aan de maatschappij.”

Tot slot haakt hij aan op politieke- en beleidsontwikkelingen in Europa. “We streven er in Europa naar om minder afhankelijk te zijn van grondstoffen uit andere landen, zoals China. Stel je voor hoe geweldig het zou zijn als we onze eigen grondstoffen uit ons afval kunnen halen. Dat is precies wat onze technologie mogelijk maakt.”

GO!-NH Accelerator, een sprong vooruit

In 2022 deed DOPS Recycling Technologies mee met het Accelerator programma van GO!-NH.

“Wij zijn dan wel een startup, maar omdat wij op bedrijven gericht zijn en met industriële machines werken, waren we een beetje een buitenbeentje in het programma. Maar toch was het ongelooflijk waardevol voor ons,” blikt Roeland Jan terug. “Het leerde ons de taal van de startupwereld, die sterk beïnvloed wordt door de Amerikaanse startupwereld. Die kennis is van belang gebleken om voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse startupscene.”

Roeland Jan is enthousiast over de dynamiek binnen het programma. “Wat echt inspirerend was, was de energie van de andere deelnemers. Allemaal gedreven mensen, elk met hun eigen missie. Dat werkt aanstekelijk en geeft je een enorme boost.”

Hij benadrukt ook de blijvende impact van het programma. “De connecties die we daar hebben opgebouwd, zijn blijvend. We maken bijvoorbeeld nog deel uit van een appgroep met oud-deelnemers, waar we elkaar op de hoogte houden en advies uitwisselen. Zo hebben we afgelopen december nog een middag besteed aan het helpen van een andere startup met hun financieringsvragen. Het is een gemeenschap die elkaar blijft steunen, ook lang nadat het programma is afgelopen.”

Ambitieuze groeiplannen

DOPS Recycling Technologies blijft voorlopig nog even bij InVesta om een grotere variant van hun reactor te testen.

Roeland Jan: “In dit lab boeken we nu op kleine schaal onze successen. Maar kijk eens naar buiten – genoeg ruimte voor de volgende stap om op te schalen. We zijn al bezig met plannen voor een grotere reactor die op het buitenterrein komt te staan voor onze volgende testfase. Binnen een jaar tot anderhalf jaar zijn we klaar om InVesta te verlaten en volledig op eigen benen te staan.”

“Ook de verdere toekomst ziet er veelbelovend uit,” vervolgt Roeland Jan optimistisch. “We hebben onlangs onze eerste grote klant binnengehaald voor een industriële fabriek en er liggen meer projecten op de plank. Onze huidige focus ligt op het verkopen van onze fabrieken aan bedrijven in West-Europa. Als alles volgens plan verloopt, groeien we binnen vijf jaar uit van een startup naar een volwaardige technologieleverancier voor de grote industrie. Om deze groei te realiseren, hebben we op korte termijn meer personeel nodig.” 

Roeland Jan sluit af met een uitnodiging aan de jongere generatie. “Deze zomer openen we onze deuren voor studenten en jongeren in ons lab. Het is voor jongeren in de techniek de ideale mogelijkheid om de kennis die ze opdoen tijdens hun studie direct in de praktijk te brengen in hun vakantiebaan. Het is een geweldige kans voor hen om ervaring op te doen en tegelijkertijd bij te dragen aan onze missie.”

Contactpersoon

Robin van Beijnum

Acquisiteur/accountmanager duurzame energie

Meer weten over vestigen bij InVesta?

Ik help je graag bij het onderzoeken van jouw mogelijkheden. 

Bel, mail of plan gelijk een afspraak: 

Succesverhalen

In Noord-Holland Noord werken ondernemers, overheid, onderwijs en kennisinstellingen samen aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Innovatief en volhardend.