Investeren
Nieuws

Subsidie voor netcongestie-oplossingen: SON-regeling

Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij en daarmee netcongestie voorkomen, kunnen daarvoor subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland.

Update: deze subsidie is voor 2022 reeds overschreven. Begin 2023 zal er naar verwachting een nieuwe openstelling zijn. 

NHN helpt bij aanvraag subsidie

Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij en daarmee netcongestie voorkomen, kunnen daarvoor subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland. Vanaf 1 augustus kunnen ondernemers, ondernemersverenigingen en parkmanagementverenigingen die oplossingen voor netcongestie willen onderzoeken en/of uitvoeren gebruik maken van de SON-regeling (Subsidie Oplossingen Netcongestie). De regeling loopt tot eind 2022 en zal bij succes in 2023 en 2024 worden voortgezet. PHB en Ontwikkelingsbedrijf NHN helpen kosteloos en belangeloos bij het aanvragen van de subsidie.

Achtergrond

Het stroomnet raakt verstopt in Noord-Holland. Laadpalen, warmtepompen en bedrijven elektrificeren waardoor de stroomvraag blijft toenemen. Tegelijkertijd wordt veel stroom opgewekt door daken vol te leggen met zonnepanelen en het plaatsen van windmolens. Op verschillende plekken in de provincie kan het elektriciteitsnetwerk dit niet aan en ontstaat netcongestie.
Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt of beperkt gebruik maken van het elektriciteitsnet. Dergelijke slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen. Soms zijn het tijdelijke oplossingen, totdat de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk klaar zijn. Vaak zijn het ook duurzame oplossingen voor de toekomst.

Subsidie

De provincie investeert € 1,5 miljoen. Deze subsidie kan worden gebruikt om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en voor het daadwerkelijk realiseren van oplossingen. Per samenwerkingsverband is maximaal € 250.000,- beschikbaar voor een collectieve oplossing. Individuele zakelijke partijen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal € 75.000,-. Meer informatie is op de website van de Provincie te vinden.

Hulp bij aanvragen subsidie

Bedrijven en ondernemers die niet bekend zijn met het aanvragen van subsidies, niet weten waar ze moeten beginnen of willen weten of hun initiatief binnen de voorwaarden valt, worden kosteloos en belangeloos ondersteund door PHB (regio Metropoolregio Amsterdam) en Ontwikkelingsbedrijf NHN (Noord-Holland Noord). Samen kijken zij naar de mogelijkheden en de stappen die gezet moeten worden om voor subsidie in aanmerking te komen.

Lees hier meer over verduurzamen bedrijventerreinen.

Lees hier het laatste nieuws: Verduurzamen in gebied met netcongestie: praktische tips en nieuwe subsidieregeling

contactpersoon

Nico Meester

Heb je plannen om je bedrijf te verduurzamen? Of samen met je buren op je bedrijventerrein te onderzoeken hoe je gezamenlijk de energietransitie kan versnellen?  Neem dan snel contact met me op. Ik help je onderzoeken waar de kansen liggen, en waar mogelijke financiering te vinden is.

Mail: nmeester@onhn.nl
Tel: 06-13445447

Gerelateerd

afbeelding - NHN-logo

Blijf op de hoogte van bijeenkomsten en maatregelen voor verduurzaming bedrijven

Klik op de button hieronder en schrijf je in voor periodieke updates en uitnodigingen rond het thema duurzame bedrijventerreinen.