toerisme

Toerisme in Noord-Holland Noord

Noord-Holland Noord heeft het! Rust, ruimte, natuur, gezelligheid, de Noord-Hollandse nuchterheid én innovativiteit. Van de Noordzeekust met uitgestrekte stranden en duinen, langs de unieke polders met zijn molens tot het Markermeer. Genoeg ruimte om te fietsen, varen, vissen, zeilen, wandelen, culinair genieten én ondernemen.

Toerisme in Noord-Holland Noord
Ontdek Noord-Holland Noord
Versterken van de toeristische sector
Wat doet NHN voor toeristisch ondernemers?

Ontdek Noord-Holland Noord

Je vindt hier rust, ruimte, natuur, gezelligheid, Noord-Hollandse nuchterheid én innovativiteit. Van de Noordzeekust met uitgestrekte stranden en duinen, langs de unieke polders met zijn molens tot het Markermeer, een prachtig gebied voor watersport. Je vindt hier innovatieve oplossingen, historische steden en dorpen met karakteristieke gebouwen. Niet voor niets is Noord-Holland Noord een populaire bestemming voor toeristen en recreanten. Jaarlijks vinden er ongeveer 10 miljoen overnachtingen plaats bij één van de ruim 740 bed & breakfasts, pensions, hotels, bungalowparken of campings in de regio!

Logo - noord holland noord

Feiten en cijfers

  • Tien miljoen toeristische overnachtingen per jaar
  • Bij ruim 740 verschillende accommodaties
  • Met bij elkaar meer dan 80.000 bedden
  • De toeristische-recreatieve sector in Noord-Holland Noord is goed voor ruim 20.000 banen
  • Dit is 7% van het totaal aantal banen in de regio
 
De toeristische-recreatieve sector zorgt niet alleen voor veel werkgelegenheid, het heeft ook positieve invloed op andere bedrijven in de regio. Zo draagt de sector bij aan het succes van toeleverende bedrijven en zorgen de goede voorzieningen voor een sterk vestigingsklimaat. Naast de grotere ketens zijn er ook veel kleinere ondernemers actief die vol inzetten op het innoveren, verduurzamen en aantrekkelijk houden van de regio als toeristisch en recreatief gebied. 

Versterken van de toeristische sector

Hard én slim werken, daar zijn we in Noord-Holland Noord goed in. Dagelijks wordt er gewerkt aan het versterken van de toeristische sector. Hoe kunnen we deze impactvolle sector, die van belang is voor onze regionale economie breed inzetten en ten volle benutten? Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord heeft als belangrijke taak om de regio op toeristisch vlak te versterken en ondernemers te ondersteunen bij het aanbieden van het juiste aanbod. Dit doen we door enerzijds in te zetten op een kwalitatief sterk toeristisch aanbod en anderzijds door de regio stevig op de kaart te zetten in binnen- en buitenland. Het aan elkaar koppelen en bevorderen van samenwerking tussen de overheden en ondernemers is onze kracht en meerwaarde.

Foto - verblijfsrecreatie NZkust

Vitale verblijfsrecreatie

Consumentenbehoeften zijn constant in verandering. Om de toppositie van de Noord-Hollandse verblijfsrecreatie te behouden is het belangrijk om rekening te houden met de altijd veranderende behoeften. Want Noord-Holland Noord heeft alles in zich om nu en in de toekomst aan de top van toeristische bestemmingen te staan, op het gebied van gastvrijheid én duurzaamheid en innovatie. Om deze aantrekkelijke positie te behouden hebben de gemeenten in Noord-Holland Noord en provincie Noord-Holland een breed scala aan instrumenten en subsidies beschikbaar gesteld. Een daarvan is de Taskforce Vitale Verblijfsrecreatie. De Taskforce ondersteunt ondernemers met een hotel, vakantiepark, camping of jachthaven bij het verduurzamen, innoveren of bij hun uitbreidingsplannen.

Toeristisch netwerk Noord-Holland Noord

Om zoveel mogelijk bewoners, bezoekers en ondernemers te laten profiteren van waardevol toerisme moeten we als één Noord-Holland Noord samenwerken. Naast individuele begeleiding kennen we de regio en het overkoepelde plaatje als geen ander. Zo kunnen we verbindingen leggen binnen de eigen regio en over de regiogrenzen heen. Zo worden kennis en kunde van inspirerende koplopers breed gedeeld, netwerken en samenwerkingsverbanden uitgebreid en ontstaat er duurzame groei op alle fronten.

Wat doet ONHN voor toeristisch ondernemers?

Naast de hiervoor genoemde ondersteuning bij de kwaliteitsverbetering, verduurzaming en vermarkting van de toeristische ondernemers zet ONHN concrete programma’s in om toeristische organisaties te inspireren en te voorzien van relevante kennis. Dit doen we door het aanbieden van netwerk- en inspiratiebijeenkomsten zoals de Regiosafari’s en aanbieden van relevante trainingen.

Regiosafari’s

De Regiosafari is dé dag voor toeristische ondernemers, cultuurmakers, overheden, onderwijs en destinatiemarketingorganisaties uit de regio die actief zijn in de gastvrijheidssector. Deze dag staat volop in het teken van elkaar ontmoeten, inspireren en bovenal: samenwerken en van elkaar leren. In de drie deelregio’s komen inspirerende sprekers aan bod en kunnen deelnemers met de bus op safaritour door de regio om een kijkje te nemen bij inspirerende collega-ondernemers. Lees hier meer over de Regiosafari’s. Wil je de volgende edities niet missen? Schrijf je dan hier in, dan zorgen we dat je uitgenodigd wordt!

Trainingen en workshops voor toeristische ondernemers

Nieuw in het toeristische aanbod is het winterprogramma. De rustigere winterperiode is het ideale moment om bij te leren voor het nieuwe seizoen. Er zijn genoeg uitdagingen waar je als toeristisch ondernemer op in wilt springen. Je zit misschien al vol ideeën, maar hoe pak je deze het beste aan? In drie verschillende formats ontvangen ondernemers en medewerkers van toeristische organisaties aanknopingspunten en tips om direct aan de slag te gaan met hun online marketing en personeel(sbeleid). Het doel van het winterprogramma is op een laagdrempelige manier expertise aanbieden om nieuwe en terugkerende bezoekers nog beter van dienst te kunnen zijn (en de reserveringen binnenlopen).

Contactpersoon

Mark Helderman

Jouw contactpersoon voor toerisme, recreatie en horeca

Meer informatie? Neem contact op!

Ben jij ondernemer in de toeristische sector en heb je een vraag? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder met je onderneming.

Succesverhalen Toerisme

In Noord-Holland Noord werken ondernemers, overheid, onderwijs en kennisinstellingen samen aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Innovatief en volhardend.