Home | Abuco
Abuco is een las- en constructiebedrijf. Het bedrijf heeft 30 vaste medewerkers. Commerciële activiteiten zijn er in de offshore, de kranen- en apparatenbouw, attractiebouw, mobiel kotteren en openbare kunst. “Hoewel ik al sinds 1998 ondernemer ben, heb ik het gevoel dat we in 2009 écht een serieuze start hebben gemaakt. Toen stonden ineens 4 fantastische TU-studenten voor mijn deur die een prototype van een zogenoemde ‘deining gecompenseerde gateway’ hadden ontwikkeld. Als je op een brug loopt, dan wil je geen last hebben van de zeedeining. Daar hadden ze een oplossing voor bedacht. Aan ons werd gevraagd om het onderframe (hexapod) opnieuw te engineeren. Hoewel ik hen heb gekoppeld aan een andere engineerclub, werden wij wel hun adviseur en hebben we inmiddels meer dan 50 van deze loopbruggen gemaakt.”
“Het is een mooi voorbeeld van het constructiewerk dat we doen, inmiddels voor een brede diversiteit aan opdrachtgevers,” vervolgt Jack. “Al ons werk is gekoppeld aan hoge veiligheidseisen. Zo hebben we rollercoasters, zweefmolens en reuzenraden gebouwd. Je kunt je wel voorstellen dat je als lasser dan aan enorm hoge eisen moet voldoen; de procedures moeten op orde zijn. We kunnen niet werken met mensen die zomaar wat doen. Denk je maar eens in: een klant als Cirque du Soleil stelt ook enorm hoge eisen aan de producten die ze afneemt. In dit geval varieert dit van grote tentpalingen tot aan constructies op bruggen waar de artiesten op balanceren.”
Jack Wagenaar, directeur Abuco BV
Los van de strenge veiligheidsregels (“Deze zijn natuurlijk hartstikke terecht!”) hebben we ook te maken met een intensivering van duurzaamheidsaspecten. Zo hebben we een filterinstallatie in gebruik genomen die de uitstoot van lasrook neutraliseert. We zijn nu ook bezig met de implementatie van rookafzuigarmen. Ja, ik schrik wel eens van al die regels. Elke keer komt er wat bij. Maar tegelijkertijd zeg ik: nee, het zijn niet altijd onredelijke regels.” Jack vertelt dat er intussen ook één medewerkster al haar werktijd bezig is met de impact van al die wet- en regelgeving. “Ze heeft de focus op een goede risico-inventarisatie en onderzoekt de interpretatie van al die regels om uiteindelijk mij weer een goed advies te kunnen geven.”
Net zoals zoveel andere bedrijven in de technische sector, ervaart Jack dat het moeilijk is om goed personeel te vinden. “We hebben intensief contact met het onderwijs maar ook zijn we blij met de activiteiten die het ontwikkelbedrijf Noord-Holland-Noord organiseert. Ik denk dan aan onder andere projecten ten aanzien van de arbeidsmarkt. Maar ook wordt één keer per jaar een soort van Bedrijvendag georganiseerd.”
Jack heeft niet de ambitie om verder te groeien in personeel. “Als je groter wordt, dan word je te log. Ik wil vooral groeien in efficiency en kwaliteit. Ik wil dat mijn bedrijf elke dag slimmer wordt. Waar we kunnen automatiseren, daar zúllen we automatiseren. Dit betekent dat onze huidige medewerkers zich qua kennis moeten blijven ontwikkelen.” Jack tot slot: “Maar hoe de toekomst er ook uitziet; kwaliteit is en blijft het kernwoord. Kwaliteit wordt gevoed door kritische klanten. En, geloof me: wij zijn ontzettend blij met die vele kritische klanten. Het is ons ware bestaansrecht geworden.”
• Aantal medewerkers: 30
• Aantal klanten in Nederland: 30 á 40.
• Hoogst gebouwde reuzenrad: 60 meter
• Hoogste gebouwde kermisattractie: 80 meter (View Tower)
• Verbruik staal per jaar: 700 á 1.000 ton
• Inzet arbeidsuren per jaar: 40.000 á 50.000 manuren per jaar
• Aantal laskwalificaties: 280
Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.