01-02-2024

Airvision en Stadswerk072 vliegen samen naar de toekomst

Hoe data en kunstmatige intelligentie toegepast kunnen worden binnen organisaties laten Stadswerk072 en Airvision zien. Samen zijn zij aan de slag gegaan met een innovatief project om door middel van dronebeelden de leefbaarheid in de stad te verbeteren.

Samen vliegen naar de toekomst

Het is een zonnige dag in Alkmaar, een drone zoemt door de lucht terwijl deze beelden maakt van de stad. De drone is onderdeel van een innovatief project tussen Stadswerk072 en Airvision. Twee organisaties die samen de kracht van kunstmatige intelligentie benutten voor een veilige stad Alkmaar.

Hoe een drone en een computer de stad kunnen veranderen

Airvision is een startup die een no-code platform heeft ontwikkeld waar eindgebruikers hun eigen, op maat gemaakte computer vision-modellen kunnen trainen zonder technische kennis nodig te hebben. Organisaties kunnen dronebeelden in een platform uploaden, annoteren en vervolgens direct het model trainen. Alles in één platform, volledig geoptimaliseerd voor dronebeelden. Stadswerk072 is de gemeentelijke organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in Alkmaar. Van wegwerkzaamheden, tot het groenbeleid en de gemeentelijke riolering, Stadswerk072 zet zich dagelijks in voor een groene, schone en veilige leefomgeving. En dat doen ze zo efficiënt mogelijk. Daarom hebben Stadswerk072 en Airvision de handen ineen geslagen om het ontwikkelde platform handen en voeten te geven. Uiteindelijk moet het platform ingezet worden voor het eerder identificeren van ongewenst en overwoekerend groen en wegenschade in Alkmaar.

Van luchtfoto’s tot slimme oplossingen

Een van de pilots waar het platform op dit moment voor ingezet wordt is het detecteren van schade aan wegen. Waar de wegeninspecties doorgaans door inspecteurs van Stadwerk072 worden uitgevoerd, wordt dit in de pilot met drones gedaan. De dronebeelden worden ingeladen in het Airvision platform en door middel van kunstmatige intelligentie (AI) wordt eventuele schade gedetecteerd en wordt er een signaal naar de verantwoordelijke inspecteur gestuurd. Die kan hier vervolgens op handelen. Door het inspectie proces van de openbare ruimte te automatiseren kan eventuele schade eerder gedetecteerd en hersteld worden. Wat niet alleen tijd, maar ook geldbesparing oplevert.

Innoveren is risico nemen

Het project van Stadwerk072 en Airvision is niet zonder uitdagingen. Innovatie is een avontuur dat altijd gepaard gaat met een zekere mate van onzekerheid. Je neemt een risico, en waar risico genomen wordt zijn ook winsten te behalen. Maar juist door onzekerheid en risico’s te trotseren kun je je als bedrijf onderscheiden. Iedere stap die je neemt en fout die je maakt is een waardevolle leerervaring. Voor Stadswerk072 is deze ervaring enorm waardevol en bij toekomstige projecten zal het helpen om sneller en efficiënter te innoveren. Wat weer aansluit bij de doelstelling om een snelle innovatievolger te zijn. Het snel volgen en adopteren van innovatieve technologieën, stelt Stadswerk072 in staat om competitief te blijven en om nieuwe en efficiëntere manieren van werken te ontdekken. Dit stelt de organisatie ook in staat om nieuwe talenten aan te trekken, waaronder de jongere generatie die opgroeit met technologie.

Samenwerking stimuleert innovatie

De samenwerking tussen Airvision en Stadswerk072 is een prachtig voorbeeld hoe innovatie versneld kan worden door samen te werken. Beide partijen hebben elkaar ontmoet tijdens het ChatGPT college van Data Science Alkmaar in juni 2023 in Alkmaar. Hier gaf Ralf Zoetekouw (Airvision) een pitch over de mogelijkheden van data en AI binnen organisaties. Dáár moeten we wat mee dachten ze bij Stadswerk072 en zo is het balletje gaan rollen (of de drone gaan vliegen).

Meer over data & digitalisering

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is een van de oprichters van Data Science Alkmaar. Wil jij meer weten over de verschillende netwerken binnen de regio of deelnemen aan een van de toekomstige colleges of workshops van Data Science Alkmaar? Of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw digitaliseringsvraagstukken? Onze collega Marc Lammens staat voor je klaar! Meer informatie en zijn contactgegevens vind je op deze pagina.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Revolutie in Recycling: van afval naar waardevolle grondstoffen

In een wereld waar afval een steeds groter probleem vormt, staat DOPS Recycling Technologies in de startblokken een revolutie te ontketenen. Met hun lab gevestigd in het hart van InVesta in Alkmaar, laat deze startup zien dat afval dat nu nog op de stort of in verbrandingsovens belandt een bron van waardevolle grondstoffen is. Roeland Jan Dijkhuis, een van de oprichters van DOPS Recycling Technologies vertelt over hun technologie, hun reis, en hun visie op de toekomst van afvalverwerking.
Innoveren
Succesverhaal

Koninklijke Marine gaat volle kracht vooruit met 3D-printing

3D-printers aan boord van marineschepen. Praktisch, goedkoper én duurzamer.
Innoveren
Succesverhaal

Voor AyeAye Systems is geen zee te hoog

Innoveren
Succesverhaal

Van verloren board tot duurzaamheidsrevolutie