Energie
Succesverhaal

Green Simplicity: Lichtrecept op maat

Als kleine jongen al, liep hij achter zijn vader aan in de kwekerij ‘Fred van Paassen Chrysanten’. Tuinbouw zit hem in het bloed, hij spreekt de taal van plant en kweker. Niet zo gek dus dat de 27-jarige Wessel van Paassen zijn brood verdient met het toegankelijk maken van plantgericht onderzoek.

Met Green Simplicity, 3,5 jaar geleden opgericht, ontwikkelt Wessel ledoplossingen waarmee kwekers en veredelingsbedrijven zelf op een duurzame en efficiënte wijze aan de slag kunnen. Hij bedacht teeltsystemen die eenvoudig te gebruiken zijn voor nauwkeurige experimenten met ledverlichting. De systemen lopen uiteen van een onderzoekstrolley met dimbare ledlampen en een besturing, tot volledig ingerichte klimaatcellen, waar alle groeifacturen bestuurd kunnen worden. Ook levert hij ledlampen die worden gebruikt in teeltsystemen of in kassen “Door het uitvoeren van plantgericht onderzoek ontdekken mijn klanten hoe ze met het meest ideale lichtrecept nog meer uit hun gewas kunnen halen.”

Tijdens zijn afstuuropdracht Tuinbouw en Akkerbouw aan de HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch ziet hij letterlijk het licht: “Ik ontdekte dat je met ledverlichting veel processen van de plant kunt sturen. En dat een goed systeem waarbij de kweker zelf de lichtkleuren kon regelen niet bestond. Ik heb een goede vriend gevraagd samen met mij hiervoor software te ontwikkelden” Twee jaar doen ze erover om uiteindelijk zowel lampen, temperatuur, vochtgehalte als het CO2-gehalte van een ruimte te besturen.

Inmiddels werken meerdere hbo’ers in het bedrijf, dat is gevestigd in het ouderlijk familiebedrijf, waardoor de link naar de tuinbouw binnen handbereik ligt. Wel zo handig nu ook landelijk de aandacht op zijn uitvinding is gevestigd. Green Simplicity heeft de krachten gebundeld met Hortilux Schréder, een grote speler in groeilicht oplossingen voor de glastuinbouw. Samen verkopen zij systemen onder de naam ‘LED’S RESEARCH!’. “Gezamenlijk wordt nu ook onderzoek gedaan in het buitenland: Italië, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Turkije.”

Persoon op de foto - bedrijf Green Simplicity

Wessel is ervan overtuigd dat ledverlichting kan bijdragen aan het reduceren van voedseltekorten. “Ledverlichting maakt het mogelijk om planten in meerdere lagen boven elkaar te telen of op te kweken. Afhankelijk van het gewas, de afzetmarkt en de techniek is dit voor sommige gewassen al winstgevend.”

Gerelateerd