Innoveren
Nieuws

Bouw vergister van Sustenso op Boekelermeer in volle gang

Sinds eind augustus wordt hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe vergister van Sustenso op de Boekelermeer, tegenover InVesta. De vergister zal met een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar, goed zijn voor de productie van ca 8 miljoen m3 groen gas.

Acht miljoen m3 groen gas

De bouw van de vergistingsinstallatie van Sustenso is in volle gang op het terrein vlakbij het nieuwe InVesta gebouw. Het ecosysteem voor groen gas in regio Alkmaar begint steeds meer vorm te krijgen.

Met financiering door banken, de provincie en private investeerders is op 26 augustus 2022 formeel de bouw van de vergister van start gegaan met het slaan van de eerste paal. De vergister zal met een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar, goed zijn voor de productie van ca 8 miljoen m3 groen gas.

In de praktijk zal aanvankelijk circa 55.000 ton afval verwerkt worden waarmee in de gasbehoefte van ongeveer 4500 huishouden wordt voorzien. Het groene afval wordt geleverd door tuinders uit de omgeving van Alkmaar en bestaat uit afval uit de glastuinbouw, cacaoresten, graanresten en bermgras. Het groene gas wordt direct geleverd aan het net. Naar verwachting is de vergister in de zomer van 2023 volledig operationeel.

EFRO subsidie

Behalve met de productie van biogas door middel van vergisting, gaat Sustenso zich bij Investa in het bijzonder bezighouden met het scheiden van het biogas in de twee belangrijkste componenten: methaan en co2. Het methaan wordt gezuiverd van co2 en als groen gas geleverd aan het netwerk. Dit terwijl de co2 die vrijkomt bij de productie van groen gas beschikbaar komt voor toepassing in kassen en voor het kweken van algen. Door een deel van de co2 te gebruiken voor de kweek van algen, kan Sustenso de co2-footprint van het afvalverwerkingsproces sterk verlagen.

Hans van der Weide ziet veel voordelen in de samenwerking met InVesta: “Sustenso streeft ernaar om groen afval met een minimale co2-voetafdruk om te zetten in groene grondstoffen zoals groen gas, groene micromassa en voedingsstoffen. Zo spaart Sustenso het milieu, ontzorgt de agrarische sector, en geeft zicht op een betere wereld: zonder verspilling, met meer opbrengst.”

Auteur
Persoon op de foto - Aldert

Aldert Zwemmer

De installatie van Sustenso is mede gerealiseerd met hulp van Ontwikkelingsbedrijf NHN en IDEA-NHN.

Wil je meer weten over de groen gas ontwikkelingen in Noord-Holland Noord, of heb je ook ondersteuning nodig bij het vinden van financiering of samenwerkingen?

Neem dan contact met mij op!

azwemmer@onhn.nl | 06-53892806

Gerelateerd