Home | “Door samenwerken tijdens onderzoek kom je sneller tot innovatie”
Samen werken is samen groeien. Vanuit die gedachte organiseerden we vorige week donderdag 27 september een succesvolle editie van het ONHN Ondernemerscafé tijdens het event Seed meets Technology in Zwaagdijk. Met Nanne Groot van Sow to Grow en Mario de Bree van Fundamental Systems. Dat leverde verschillende inzichten op en was er mogelijkheid tot netwerken.
Als het gaat om samenwerking kun je de Westfriese zaadbedrijven met recht een voorbeeldsector noemen. Al in een vroeg stadium kwamen agrarisch ondernemers tot het inzicht dat je verder komt als je bereid bent om kennis en ervaringen te delen met concurrenten. Het Westfriese Seed Valley is nu wereldwijd marktleider op het gebied van groentezaadveredeling. Met zo’n dertig bedrijven die jaarlijks goed zijn voor 1,8 miljard euro omzet geven ze de regio een enorme boost wat betreft werkgelegenheid, de economie en kennisdeling. Over de wortels van dit wereldwijde succes vertelde Nanne Groot, zesde generatie van Nanne Groot die rond 1800 de basis legde voor de zaadteelt in West-Friesland.
Factoren voor succes volgens Nanne:
Vooral dit laatste punt is cruciaal geweest voor de sector. “Leer van je concurrenten,” aldus Nanne Groot. Door onderzoek te bundelen in organisaties als KeyGene en Genetwister komen de zaadbedrijven sneller tot waardevolle innovaties. Waaraan hij overigens toevoegde dat de samenwerking wel z’n grenzen kent. “De bedoeling is dat je samenwerkt tot een halfproduct, waarna elk van de partijen zelfstandig verder gaat met de doorontwikkeling.”
Nanne bekleedde in zijn werkzame leven diverse managementfuncties in landbouworganisaties en bij Wageningen University & Research. Tegenwoordig is hij actief als adviseur van East-West Seed. Daarnaast is hij bestuurslid van het museum Sow to Grow.
Met zijn bedrijf Fundamental Systems heeft Mario de Bree een waterbehandelingstechniek ontworpen die waterstof en zuurstof infuseert in irrigatiewater. Dit heeft volgens Mario een heilzame werking op het microbioom en is daarmee goed voor plant en dier.
Na een korte uitleg over de onderliggende technologie ging hij in gesprek met Esther Zijl, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN), over zijn weg als ondernemer. Om succes te hebben moet je als startend ondernemer met de juiste partijen in contact te komen. Voor Mario kwamen ontwikkelingen in een stroomversnelling toen hij in via ONHN in aanraking kwam met IDEA (helpt ondernemers om technische innovatie naar de markt te brengen) en met Vertify (organisatie voor agrarisch praktijkonderzoek in Zwaagdijk).
Door Vertify kon hij zijn innovatie toepassen voor gebruikers in de agrarische sector. Zo blijkt geïnfuseerd water bij te dragen aan een beter ontwikkeld wortelstelsel en lagere kwetsbaarheid voor ziektes. In de tomatenteelt resulteert dit in een 10% hogere opbrengst per vierkante meter. Niet alleen kunnen er meer tomaten per plant worden geoogst, interessant is dat ook het gehalte aan nutriënten hoger is.
Als ondernemer of directeur ben je van harte welkom bij ONHN Ondernemerscafe. Een rondreizende bijeenkomst die op bezoek gaat bij inspirerende ondernemers of organisaties in de regio Noord-Holland Noord. ONHN Ondernemerscafe zet in op kennis delen en netwerken voor de uitdagingen van nu en de toekomst. De volgende editie is op 14 november bij METIP in Den Helder met als thema robotisering. Meer informatie en inschrijving volgt binnenkort.