Innoveren
Nieuws

Inholland Academy start aanvullende post-hbo opleidingen Big Data

‘Bedrijven en organisaties hebben met Big Data goud in handen, maar zien dit vaak niet’

Big Data is van onschatbare waarde voor je bedrijf of instelling. Maar dan moet je wel weten hoe je die grote stroom aan informatie kunt ontginnen en toepassen. Daarom start Inholland Academy vanaf januari een nieuw verdiepend post-hbo programma, waarin deelnemers de kennis direct toepassen in de praktijk.

“In het huidige informatietijdperk bezitten veel organisaties grote hoeveelheden data, maar weten ze vaak niet dat ze daarmee goud in handen hebben”, zegt directeur Margret de Blanken-Hulsebosch. “Als ze het wel beseffen, vinden ze het vaak lastig hoe ze die data kunnen toepassen bij innovatie en productoptimalisatie. Waar moet je als bedrijf beginnen en hoe kan die informatie jou helpen de juiste beslissingen te nemen? Dan is het fijn als je medewerkers in huis hebt die deze processen begeleiden. Daar helpen onze opleidingen bij.”

Van agrariër tot bank medewerker

Inholland Academy stond al jaren bekend om haar basisopleiding Big Data Business Analist. De nieuwe opleidingen vormen hierop een verdieping: “Bedrijven en werknemers stelden ons steeds vaker de vraag hoe ze Big Data kunnen gebruiken voor productoptimalisatie en om waarde toe te voegen. De ontwikkelingen op dit vlak gaan razendsnel. De urgentie om de kennis op peil te houden, neemt alleen maar toe.”

Inholland Academy richt zich op ieder bedrijf dat Big Data wil benutten, zegt De Blanken, en dat is een brede doelgroep: “Denk aan agrarische bedrijven, die verzamelen veel gegevens. Die data kunnen ze ook toepassen bij gewasbescherming: waar zet je die straks wel nog in en waar niet meer?” Ook melden medewerkers van banken en verzekeraars zich aan: zij filteren bijvoorbeeld mogelijke fraude uit data. Ook kleine ondernemers vinden hun weg naar deze opleiding. “Bijvoorbeeld een dakdekker die door de opleiding nu beter zijn toekomstscenario’s kan voorspellen.”

Opleiding naast gewone baan

De opleiding staat open voor mensen die minimaal een hbo-diploma hebben en die actief met data aan de slag willen. Zij kunnen kiezen uit alle zes modules of een deel ervan. Hierdoor worden kennis en vaardigheden toegankelijk voor een bredere doelgroep dan alleen hoger opgeleiden of mensen die getraind zijn in Big Data aldus De Blanken: ‘Je leert hoe je data kunt importeren, opslaan en presenteren. En we besteden aandacht aan het proces: hoe ga je om met ethische vragen zoals privacy en hoe zorg je ervoor dat data verandering teweegbrengen in je bedrijf.”

De modules starten vanaf januari 2021. “Het aantal modules past zich gaandeweg aan de vraag en ontwikkelingen in de markt aan. Hierdoor kunnen deelnemers flexibel en praktijkgericht werken aan kennis en vaardigheden die aansluiten bij hun situatie. Ze werken aan hun portfolio en vergroten tegelijk hun marktwaarde in het vakgebied. Dit past helemaal in een leven lang leren.”

Richting een nieuw vakgebied

De opleidingen zijn volgens De Blanken ook geschikt voor mensen die zich willen omscholen: “Wij denken aan piloten die door het coronavirus geen werk meer hebben en elders aan de slag willen. We verwachten dat er nieuwe beroepen ontstaan voor mensen die binnen een organisatie gaan nadenken waar de data vandaan komt, hoe je die data aan het bedrijfsmodel kan verbinden en welke toekomstkansen er zijn. Dit is zo’n nieuw vakgebied dat functietitels nog niet eens zijn uitgevonden.”

Over Inholland Academy

Inholland Academy is onderdeel van Hogeschool Inholland. Ze zet zich in voor een leven lang leren. De Academy biedt meer dan 140 opleidingen aan op post-hbo-niveau. Kijk voor meer informatie op www.inhollandacademy.nl

Gerelateerd