Innoveren
Nieuws

Mbo’ers en hbo’ers helpen mkb’ers West-Friesland via Werkplaats Digitaal Ondernemen

Ondernemers in West-Friesland kunnen sinds kort hun bedrijf beter voorbereiden op de toekomst. De Werkplaats Digitaal Ondernemen (WDO) helpt daarbij. Studenten van Hogeschool Inholland en het Horizon College helpen via die werkplaats de ondernemers met data-analyse, automatisering én online marketing.

Ondernemers genereren veel data, maar deze worden niet of nauwelijks geanalyseerd door gebrek aan geld, kennis en tijd. Gevolg is dat er kansen blijven liggen op het gebied van digitalisering en groei in het mkb. De nieuwe Werkplaats Digitaal Ondernemen biedt uitkomst. Inholland-projectleider Petra Bijvoet: “Onderwijsinstellingen brengen in de werkplaats kennis in over huidige technologie. Studeren leren van vraagstukken in het midden- en kleinbedrijf én mkb’s leren van de aangesloten kennisinstellingen. Zo leert iedereen van elkaar.”

Beter opleiden door samenwerken

“Voor het mbo is een nauwe samenwerking met het werkveld van groot belang voor de kwaliteit van opleiden”, voegt Hendrik de Boer toe, opleidingsmanager ICT bij het Horizon College in Alkmaar. “Onze studenten krijgen in de digitale werkplaats de kans om échte opdrachten uit de praktijk te maken. Ook samenwerken met hbo’ers is voor hen belangrijk. De eventuele vervolgopleiding in het hbo wordt hierdoor veel tastbaarder. Mooi dat op deze manier de werelden van mbo en hbo dichter bij elkaar komen.”

Mkb’ers krijgen hulp bij diverse vraagstukken

In de werkplaats krijgen ondernemers hulp van studenten bij diverse vraagstukken. Zo kan het gaan om het opzetten van een website, het analyseren van financiële data of de inzet van digitale middelen in het bedrijf. Vanuit het Horizon College gaat het om mbo-studenten van de opleidingen Allround Medewerker IT Systems and Devices, Expert IT Systems and Devices, Software Developer en Marketing & Communication Specialist.

Foto met man achter de laptop

Ook vanuit Inholland zijn diverse opleidingen aangesloten. Zo starten Alkmaarse studenten Business IT & Management vanuit de minor Business Process Management met data-analyse en automatiseringsvraagstukken. “In de minor werken studenten aan verbeteringen in bedrijfsprocessen met behulp van IT”, legt Eva Metz, teamleider IT-opleidingen bij Inholland Alkmaar uit. “Daarnaast kunnen studenten Business Studies aan de slag met vraagstukken die meer bedrijfskundig of marketinggericht zijn.”

Onderzoek naar behoefte digitale werkplaats

Voor zijn afstudeerstage voor de opleiding Business Studies (afstudeerrichting Marketing) bij Hogeschool Inholland Alkmaar is Quinten Kempen net begonnen bij de werkplaats. Hij onderzoekt of er behoefte is aan een digitale werkplaats bij het mkb in de regio West-Friesland. “Het leuke is dat ik met veel mkb-bedrijven in contact ga komen die zijn gevestigd in West-Friesland”, vertelt Quinten enthousiast. “En dan mag ik ze ook nog eens om hun persoonlijke opinie naar deze behoefte vragen. Dan kan ik verder om te kijken hoe deze behoefte eruitziet en hoe Hogeschool Inholland en de andere partners de werkplaats het beste kunnen aanpakken. Wat nou als er door mijn onderzoek studenten het mkb écht een stap verder kunnen helpen? Daar zou ik erg trots op zijn!”

Quinten ziet de beginfase als zijn grootste uitdaging, waarin hij bedrijven ‘mee moet krijgen’ voor zijn onderzoek. Een belangrijke leerfase, die wat hem betreft iedere student mee zou moeten maken. “Ik verwacht dat ik veel ga leren en dat ik een goed onderzoek kan uitvoeren dat informatief is voor de werkplaats en voor Hogeschool Inholland. Je leert voor je eigen toekomst en zo zorg jij ervoor dat je in het bedrijfsleven alvast 1-0 voor staat!”

Samenwerking

De Werkplaats Digitaal Ondernemen is opgestart vanuit een samenwerking van Hogeschool Inholland, het Horizon College, de West-Friese Bedrijvengroep, het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, gemeenten in West-Friesland, Rabobank Westfriesland, GreenPort Noord-Holland Noord, WerkSaam Westfriesland en ACE-incubator.

Lancering en livestream WDO

Heb jij een data-vraagstuk of -uitdaging en ben je klaar om een digitaliseringslag te maken of ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag meer informatie over het project? Bekijk dan de online lancering van WDO terug.

Bekijk de livestream van 17 februari terug via NHNEXT.nl.

Gerelateerd