Vestigen
Nieuws

Pilot slimme aanpak voor aantoonbare energiebesparing

Wethouder van Castricum, Falgun Binnendijk, gaf donderdag 10 maart het startsein voor de tweede pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens deze pilot gaat AC Borst Bouw BV aan de slag met een aanpak van Van Hove Energy Management.

Wethouder van Castricum, Falgun Binnendijk, gaf donderdag 10 maart het startsein voor de tweede pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. AC Borst Bouw BV gaat vanuit deze pilot aan de slag met een aanpak van Van Hove Energy Management.

Zorgplicht

Wethouder Falgun Binnendijk legt uit: “Bedrijven hebben al langere tijd een zorgplicht om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Bedrijven worden hier steeds meer op aangesproken, daarnaast wordt ze gevraagd om hun energiebesparingen inzichtelijk en aantoonbaar maken.”

De Provincie Noord-Holland is daarom samen met het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de Regio Alkmaar met een pilotprogramma gestart. Tijdens deze pilots kunnen bedrijven met een dashboard direct aantonen hoeveel energie zij besparen. Falgun Binnendijk vervolgt: “Het is belangrijk dat bedrijven weten dat deze verplichting er is en hoe ze hier mee om kunnen gaan.”

Foto: Guillaume Groen Fotografie

Links namens Regio Alkmaar, wethouder gemeente Castricum Falgun Binnendijk en rechts namens AC Borst Bouw BV, directeur Cornel Borst.

Slimme software

De tweede pilot vanuit het pilotprogramma is donderdag 10 maart bij AC Borst Bouw BV op de Castricummer Werf van start gegaan. De aanpak van Van Hove Energy Management vermindert het verbruik en maakt de gemaakte energiebesparingen zichtbaar. De behaalde besparingen worden weergegeven op een dashboard.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Cornel Borst, directeur van AC Borst Bouw BV: “Deze maatregel biedt ons de kans om tegen een relatief geringe investering een vermindering van verbruik te realiseren in onze bestaande huisvesting. Daarnaast past dit volledig in de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij willen nemen.”

Meer pilots

Wethouder Falgun Binnendijk kijkt terug en alvast vooruit: “In december 2021 zijn we gestart met de eerste pilot en later dit jaar start een pilot in de gemeente Dijk en Waard. Per pilot worden steeds een ander bedrijf en een bepaalde methodiek gecombineerd. Tijdens de pilots kunnen andere bedrijven meekijken om te zien hoe de aanpak werkt en of de rapportages slim en zonder al te veel werk gerealiseerd kunnen worden.”

Verplichting

Bedrijven hebben een wettelijke plicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Hier wordt vaak nog onvoldoende navolging aan gegeven. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor een groot besparingspotentieel onbenut blijft. Energiebesparing is misschien wel de goedkoopste, makkelijkste en meest efficiënte manier om CO2 te reduceren. De Provincie vindt het daarom belangrijk hier de komende tijd veel aandacht aan te besteden. Zij ondersteunt dan ook graag de pilots om inzichtelijk te maken met welke maatregelen op eenvoudige wijze energie kan worden bespaard.

Pilot Volvo

Volvo Ton van Kuyk ging in december 2021 als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Contact

Interesse?

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van deze pilot(s) kunnen contact opnemen met Nico Meester, projectmanager Verduurzaming bedrijventerreinen:

nmeester@onhn.nl, 06-13445447

Gerelateerd