Nanne Groot (Sow to Grow) over het wereldwijde succes van de Westfriese zaadteelt.
05-09-2024

“Werk samen met andere ondernemers”

Aan het wereldwijde succes van de West-Friese zaadveredelingsbedrijven liggen diverse factoren ten grondslag. Maar de belangrijkste succesfactor is volgens Nanne Groot (bestuurslid museum Sow to Grow) toch wel de bereidheid om samen te werken met andere ondernemers. “Ondanks dat ze concurrenten zijn van elkaar, staan ze als cluster sterk door gezamenlijk dingen te doen.” Tijdens het Ondernemerscafé met als thema ‘Samen Groeien’ deelt hij op donderdag 26 september in Zwaagdijk zijn kennis.

Nanne Groot is een telg uit een oude familie die aan de basis heeft gestaan van een groot deel van de hedendaagse zaadbedrijven in Enkhuizen. In zijn werkzame leven bekleedde hij managementfuncties in Landbouworganisaties en bij Wageningen University & Research. Tegenwoordig is hij actief als adviseur van East-West Seed, het bedrijf van zijn achterneef Simon Groot. Ook is hij bestuurslid van het museum Sow to Grow en heeft hij veel onderzoek gedaan naar en gepubliceerd over de geschiedenis van het zaadvak.

Jaaromzet 1,8 miljard euro

Voor de oorsprong van de West-Friese zaadteelt moeten we terug naar de ‘godfather van de West-Friese zaadverdeling’: Nanne Groot (1771-1855), die zich als eerste in de regio toelegde op het vermeerderen van zaad. In eerste instantie voor eigen gebruik, maar al gauw begon hij ook te leveren aan anderen.  Na zijn dood werd de handel verdeeld onder zijn zonen en schoonzoon en werd er verhuisd van Andijk naar Enkhuizen vanwege de betere logistiek.

Hieruit ontstonden nieuwe bedrijven, zoals Sluis & Groot en Royal Sluis. Inmiddels overgenomen en beter bekend als Syngenta, Incotec en Bayer. Heden ten dage zijn er zo’n 30 bedrijven actief, waar 3.500 mensen werken. Wereldwijd zijn die actief in 100 landen en gezamenlijk goed voor een jaaromzet van 1,8 miljard euro. Wist je dat meer dan 60% van alle groenten die in de wereld worden gegeten, wordt geteeld van zaad dat afkomstig is uit deze regio?


Ondernemerscafé 'Samen Groeien'

Luister, leer en ga in gesprek met Nanne op donderdag 26 september tijdens Ondernemerscafé ‘Samen Groeien’ op het event Seed meets Technology.
26 september 2024 16.00 - 18.00 uur
Locatie: Vertify, Zwaagdijk

Programma en inschrijven

Lees het volledige programma en schrijf je in via onderstaande button.

Het Ondernemerscafé is een initiatief van ONHN (Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord).