Energieregio

Veegauto’s, heftrucks en vuilniswagens die op waterstof rijden opgewekt door de wind, huizen die verwarmd worden door middel van biomassa, straatlantaarns die branden op zonlicht: onze manier van energie opwekken gaat de komende jaren radicaal veranderen. En het mooie is, onze regio heeft alles in huis om een internationale rol van betekenis te gaan spelen in de hele energietransitie.

“Alle ingrediënten om op een nieuwe, schone manier warmte en elektriciteit te maken, zijn er”, zegt Frank Brandsen, business developer bij Energy Valley en werkzaam in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Deze stichting maakt zich hard voor de ontwikkeling en toepassing van (markt)innovaties voor duurzaam gas en slimme energiesystemen om daarmee nieuwe bedrijvigheid naar de regio te halen en banen te creëren. “Er is hier meer dan genoeg zon, wind, water en geothermie om warmte en elektriciteit te maken. Daarbij hebben we een sterk mkb, een goede agrarische structuur, veel zout en zoet water rondom onze provincie, de twee havens in IJmuiden en Den Helder en kennisinstituten en opleidingen, waaronder het NIOZ en ECN. Bovendien is er genoeg ruimte om living labs in te richten: plekken om op ware schaal te experimenteren.”

"Een nieuw bedachte toepassing zal als eerste in Noord-Holland worden getest"

Frank Brandsen, business developer Energy Valley

Foto van tankstation in Alkmaar Boekelermeer

Waterstof uit windenergie

Een van de experimenten die nu loopt, is het opwekken van waterstof met behulp van windenergie. “Waterstof wordt heel belangrijk voor de industrie en transportsector”, vertelt Frank Brandsen. “Ten eerste is het een heel schone brandstof. Vrachtauto’s die op waterstof rijden, zijn stil en stinken niet. Ze stoten ook geen fijnstof uit. Deze brandstof is bovendien CO2 neutraal. Waterstof produceren was tot nu toe kostbaar. Daar komt verandering in, dankzij de windparken op de Noordzee. Daar wordt zoveel stroom opgewekt, dat er soms een overschot is. Daar kun je waterstof van maken door middel van elektrolyse. Dat is een innovatie die de wereld op zijn kop gaat zetten. Begin 2019 moet de eerste waterstofmolen ter wereld in de Wieringermeer een feit zijn. Gelijktijdig wordt de distributie naar minstens 5 waterstoftankstations en 100 waterstofvrachtwagens gerealiseerd. Als dit project slaagt, zal het onze economie een enorme boost geven. Dit biedt grote kansen voor ondernemers. Wie zich daarin wil verdiepen is meer dan welkom.”

iPad hoes uit biomassa

De regio gaat ook een internationale rol van betekenis spelen met InVesta, het landelijke kennis- en expertisecentrum op het gebied van biomassavergassing, voorspelt Frank Brandsen. Het centrum is gevestigd op het Energy Innovation Park in de Alkmaarse Boekelermeer. “Hier krijgen bedrijven, kennisinstituten en onderwijs fysieke ruimte en kansen om met verschillende technieken te experimenteren, kennis op te doen van biomassavergassing en de technologieën in de toekomst ten gelde te maken. Er wordt komende jaren tussen 40 en 50 miljoen euro geïnvesteerd in apparaten die groen gas gaan maken uit biomassa, reststromen van hout en afval. De biomassa kan ook worden gebruikt voor de productie van biobrandstof of chemicaliën voor het produceren van bijvoorbeeld fleecetruien of de plastic hoes voor je iPad. Als er een nieuwe toepassing wordt bedacht, zal die als eerste hier in Noord-Holland worden getest. Alle bedrijven die met gassen werken of zich op enige manier bezighouden met het voorbewerken van biomassa, kunnen aanhaken. Dat kunnen ook motorenbouwers zijn, of makers van detectieapparatuur en sensoren, of dataverwerkers.”

Samenwerken om voorop te lopen

Er zit heel veel expertise verstopt in bedrijven merkt Frank Brandsen. “Het barst van de kleinere bedrijven die een rol kunnen spelen in die keten. Dat wordt echt onderschat. Alleen al voor de aanleg en het onderhoud van alle nieuwe energienetwerken gaat een hele nieuwe industrie ontstaan in Noord-Holland Noord. Voorwaarde is wel dat de bescheidenheid ervan af moet. Die is onze valkuil. Als je voorop wilt lopen, moet je samenwerken. Dus ondernemers, kom naar buiten met je ideeën!”

 

Tekst: Willemien Vijvers, 5rs Communicatie
Fotografie: Natascha Libbert

Foto van Alkmaar Boekelermeer

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Verduurzamen
Succesverhaal

Van biogas naar superfood: De circulaire doorbraak van Sustenso

Met de verkoop dit voorjaar van Sustenso aan energiereus Engie werd een uitroepteken geplaatst achter de succesvolle start van deze circulaire koploper. Sustenso zet groene reststromen om in biogas, wat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk vermindert. Maar wat dit innovatieve bedrijf echt bijzonder maakt, is de oplossing die ze hier ontwikkelen voor de CO2 die vrijkomt bij de productie van biogas: het dient als voeding voor micro-algen. Wat weer de basis vormt voor een veelheid aan toepassingen in de voedingsindustrie. In deze video kun je zien en horen hoe dit werkt.
Innoveren
Succesverhaal

Revolutie in Recycling: van afval naar waardevolle grondstoffen

In een wereld waar afval een steeds groter probleem vormt, staat DOPS Recycling Technologies in de startblokken een revolutie te ontketenen. Met hun lab gevestigd in het hart van InVesta in Alkmaar, laat deze startup zien dat afval dat nu nog op de stort of in verbrandingsovens belandt een bron van waardevolle grondstoffen is. Roeland Jan Dijkhuis, een van de oprichters van DOPS Recycling Technologies vertelt over hun technologie, hun reis, en hun visie op de toekomst van afvalverwerking.
Innoveren
Succesverhaal

Fundamenteel anders kijken naar water als voeding voor planten

Mario van den Bree van Fundamental Systems uit Alkmaar heeft een manier gevonden om gereguleerde watersystemen terug in balans te brengen en daarmee een positieve boost te geven aan het energiesysteem van mensen, dieren en planten.
Innoveren
Succesverhaal

Noord-Hollandse cryogeniën

Vloeibare waterstof staat volop in de belangstelling als een veelzijdige en schone brandstof, die een belangrijke rol gaat spelen in de energietransitie. Voor het veilig gebruiken en vervoeren van vloeibare waterstof zijn geavanceerde cryogene opslagtanks en leidingnetwerken nodig. Bij de engineering, productie en installatie hiervan, loopt Demaco wereldwijd voorop.
Waterstof