KenzFigee

Als wereldwijde leverancier in ontwerp, productie en onderhoud van onder meer hijsoplossingen en equipment voor de maritieme, offshore- en windenergie-industrie behoeven de werkzaamheden van KenzFigee nauwelijks nog introductie.

Op de locatie in Zaandam, waar zowel de werkplaats als de kantoren zijn gevestigd, is innovatie de mores. Als voorbeeld noemt commercieel directeur Robert de Rijcke de ontwikkeling van ‘Condition-based Monitoring’. “Dit platform gaat een enorme efficiëntieslag bieden op het gebied van de planning van onderhoud.”

In de imposante hal waar de geur van vettigheid zich voor altijd heeft vermengd met die van bewerkt staal, wordt in de ene hoek een kraan geassembleerd, in andere delen van de hal wordt gewerkt aan renovatie en onderhoud van gieken, main frames, lieren en motoren. Robert vertelt dat het bedrijf sinds het ontstaan al ruim 4500 kranen en hijsoplossingen heeft ontworpen en gebouwd die over de hele wereld worden gebruikt. “Specifiek op maat ontworpen en gebouwd voor onze klanten. Doordat ontwerp en productie op een locatie zitten, is er een ultieme samenwerking. Er kan snel worden geschakeld tussen de verschillende afdelingen. Alles wat op kantoor wordt ontworpen staat gemiddeld binnen een half jaar in de hal om te worden afgeleverd.”

 

Aftersales

Terug op kantoor legt Robert uit dat ruim vijftig procent van het werk van het team van KenzFigee bestaat uit aftersales. “Voor ons betekent dat gerichte service en onderhoud. Best complex, omdat een groot deel van onze machines zich offshore bevinden, op platforms of op schepen. De laatste jaren hebben we enorm veel geproduceerd voor de windindustrie en ook al deze producten hebben onderhoud nodig.” Hij legt uit dat de onvoorspelbaarheid van het onderhoud een uitdaging is voor zijn team van engineers om naar oplossingen te gaan zoeken die de ongeplande ‘downtime’ reduceren. “Onze klanten willen 24/7 aan het werk. De tijd dat een project op zee draait, kun je dat project niet stil leggen, omdat er ineens aan een kraan onderhoud moet worden gepleegd. Het platform  ‘Condition-based Monitoring’ is voor ons het antwoord op dat ongeplande onderhoud.”

Foto van een mannelijke werknemer Kenz Figee

"Dit platform gaat een enorme efficiëntieslag bieden"

Robert de Rijcke, commercieel directeur KenzFigee

Foto van een mannelijke werknemer Kenz Figee

Strategisch plannen

Olivier Hartel schuift aan. Als ‘Lead Engineer’ van de afdeling ‘Drive en Control’ trekt hij de kar van het platform. “We zijn nu in de fase dat we zoveel mogelijk data aan het verzamelen zijn. Door data te loggen krijg je een goed beeld van je equipment. Het systeem moet straks zo gaan werken dat als het ware in de toekomst kan worden gekeken. Je krijgt op tijd een melding wanneer onderhoud nodig is zodat je die strategisch kunt plannen, vooraf of na een project. Ook krijgen we zo goed zicht op de verwachte levensduur van de onderdelen. Het geeft straks ook de mogelijkheid om onderhoud te combineren. Als wordt geconstateerd dat de ene machine toe is aan onderhoud en de andere die er aan gelinkt is over 600 uur aan de beurt is, dan kan ook worden besloten om het onderhoud tegelijkertijd te laten uitvoeren.” Robert vult aan: “We zijn een serviceorganisatie en dit platform biedt de ultieme service.”

Afbeelding van gele apparaten - bedrijf Kenz Figee
Foto drie mannen van het bedrijf Kenz Figee
Afbeelding van gele apparaten - bedrijf Kenz Figee

Verrassende oplossingen

Samenwerken en ervaringen uitwisselen hoort bij pionieren en KenzFigee is blij om op te trekken met diverse innovatieve technische bedrijven in de regio Noord-Holland Noord onder de naam TechValley. Deze bedrijven zijn allen in hun eigen werkveld bezig met uitdagingen en vraagstukken in de digitalisatie en robotisering. Door de krachten te bundelen en samen op te trekken wordt kennis gedeeld. Ontwikkelingsbedrijf NHN is penvoerder van dit project dat mede is gefinancierd door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Provincie Noord-Holland. Olivier: “Tijdens de meetings presenteren we om de beurt ons project en de stand van zaken. Soms blijkt dat onze valkuilen ook die van een ander zijn. Door te sparren en kennis te delen, komen we gezamenlijk soms tot verrassende oplossingen. De samenwerking met de bedrijven binnen TechValley heeft voor ons een echte meerwaarde.”

The sky is the limit

Met een bachelor in meet- en regeltechniek maakte Olivier ruim een jaar geleden de overstap naar KenzFigee. Het bleek een goede keus. “Ik krijg hier de kans om mee te werken aan prachtige projecten. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor veel mensen die bij ons aan het werk zijn. Veel stagiaires van de TU of de HTS komen hier om te af te studeren en kiezen daarna voor een baan bij ons. En dat is niet zo gek, want het hele bedrijf ademt techniek. En er zijn altijd uitdagingen, omdat we altijd bezig zijn met innovatie.” Robert vult aan: “We doen inmiddels zoveel meer dan alleen het bouwen van offshore- en havenkranen. Zo hebben we voor de Engelse marine specifieke kranen gebouwd die ammunitie op veilige wijze in fregatten laadt. We maken hydraulische loopbruggen, equipment voor de offshore windenergie en servicekranen voor windturbines. Ook ik kwam ooit binnen als stagiaire. Inmiddels ben ik commercieel directeur en mede-eigenaar. The sky is the limit bij KenzFigee.”

Foto van het bedrijf Kenz Figee

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Revolutie in Recycling: van afval naar waardevolle grondstoffen

In een wereld waar afval een steeds groter probleem vormt, staat DOPS Recycling Technologies in de startblokken een revolutie te ontketenen. Met hun lab gevestigd in het hart van InVesta in Alkmaar, laat deze startup zien dat afval dat nu nog op de stort of in verbrandingsovens belandt een bron van waardevolle grondstoffen is. Roeland Jan Dijkhuis, een van de oprichters van DOPS Recycling Technologies vertelt over hun technologie, hun reis, en hun visie op de toekomst van afvalverwerking.
Digitalisering
Succesverhaal

Samen vliegen naar de toekomst

innovatie
Innoveren
Succesverhaal

Koninklijke Marine gaat volle kracht vooruit met 3D-printing

3D-printers aan boord van marineschepen. Praktisch, goedkoper én duurzamer.
Innoveren
Succesverhaal

Voor AyeAye Systems is geen zee te hoog