Van idee tot investering: hoe kom je aan kapitaal voor je innovatie?

Heb je een goed idee en wil je weten hoe je jouw innovatie financieel van de grond krijgt? In dit blog laten we zien welke opties er zijn, maar ook waar je aan moet denken om financiers te overtuigen van jouw idee.

Waarom kwam je op dit idee?

Elke innovatie begint met een vonk. Maar wat ontsteekt die vonk? Was het een moment van frustratie toen iets niet werkte zoals het zou moeten? Of een plotselinge ingeving toen je een alledaags probleem tegenkwam? Misschien zag je een kans die niemand anders had opgemerkt, of werd je gedreven door een diepe passie om iets in de wereld te veranderen.

Het is essentieel om je eigen ‘waarom’ te begrijpen. Dit is niet alleen de kern van je innovatie, maar ook het verhaal dat je deelt met de wereld – en vooral met potentiële investeerders. Mensen investeren niet alleen in ideeën; ze investeren in de passie en het doorzettingsvermogen van de mensen achter die ideeën. Jouw persoonlijke verhaal en motivatie zijn onderscheidend.

Welke financieringsvorm past bij mij?

Het kiezen van de juiste financieringsvorm is cruciaal en hangt af van je bedrijfsfase, de aard van je innovatie, en je specifieke behoeften. Hieronder verkennen we enkele gangbare opties:

Bancaire financiering

Banken bieden traditionele leningen en kredieten, ideaal voor gevestigde bedrijven met een solide financiële geschiedenis. Voordelen zijn de relatieve stabiliteit en de mogelijkheid om grote bedragen te lenen. Banken vragen wel vaak onderpand en een grondige controle van je financiële geschiedenis. Zorg ervoor dat je een gedetailleerd bedrijfsplan en financiële prognoses hebt om je kansen te vergroten.

Subsidies voor innovaties

Subsidies zijn een aantrekkelijke optie voor projecten gericht op duurzaamheid of technologische innovatie. Ze hoeven meestal niet terugbetaald te worden, wat ze zeer aantrekkelijk maakt. Het nadeel is dat het aanvraagproces vaak complex is en er specifieke vereisten kunnen gelden. Onderzoek de beschikbare subsidies grondig en zorg voor een sterke aanvraag die aansluit bij de doelstellingen van de subsidieverstrekker. 

Private equity / Business Angels

Dit type investeerders brengt kapitaal, maar ook waardevolle expertise en netwerken. Ze zijn ideaal voor bedrijven die klaar zijn om te schalen. Een belangrijk nadeel is dat je een deel van je eigendom en zeggenschap moet afstaan. Zorg dat je duidelijk begrijpt wat de investeerder verwacht in termen van rendement en betrokkenheid bij je bedrijf.

Crowdfunding

Crowdfunding is een moderne benadering waarbij je kapitaal ophaalt bij een breed publiek, meestal via een online platform. Dit is een goede optie voor producten of diensten met een duidelijke aantrekkingskracht op consumenten. Het biedt niet alleen financiering, maar ook marktvalidatie. Het nadeel is dat het veel inspanning vergt om een succesvolle campagne te voeren en je moet vaak beloningen of aandelen aanbieden aan de donateurs.

Albert Einstein

Hoe maak je een overtuigende pitch voor investeerders?

Investeerders overtuigen vereist een heldere, beknopte en overtuigende pitch. Albert Einstein zei ooit: “Als je het niet in een twee zinnen kunt uitleggen, is je idee niet scherp genoeg”. Zorg ervoor dat je jouw idee duidelijk en bondig kunt presenteren. In je pitch moet je naast het ‘waarom’ ook essentiële informatie opnemen zoals het benodigde investeringsbedrag, het verwachte rendement voor de investeerder, en de tijdsduur van de investering.

Waar kijken investeerders naar?

Investeerders beoordelen verschillende aspecten van je voorstel. Ze kijken naar het groeipotentieel van je bedrijf, de uniciteit van je idee, en de snelheid waarmee je winst kunt genereren. Een vaak onderschat element is jouw persoonlijke verhaal en ervaring. Ben jij de drijvende kracht die het idee tot een succes kan maken? Investeerders beoordelen je ervaring, ondernemersgeest en je vermogen om begeleiding en advies te accepteren.
Het is cruciaal om met concrete feiten en data te komen, niet alleen met intuïtie of gevoel. Onderbouw je argumenten met marktonderzoek, financiële prognoses en case studies. Dit toont aan dat je een grondige analyse hebt gemaakt en dat je idee niet alleen innovatief, maar ook levensvatbaar is.

Professionele ondersteuning

Het inschakelen van een deskundige adviseur kan het verschil maken. Of je nu hulp nodig hebt bij het opstellen van een robuust financieel plan, of het juiste netwerk. Met gedegen advies ga je met meer vertrouwen en kennis van zaken te werk.

Bij ONHN begrijpen we het belang van de juiste ondersteuning. Daarom bieden we toegang tot ons uitgebreide netwerk en exclusieve ingangen die anders buiten bereik zouden blijven. Een van de mogelijkheden is de Financieringstafel NHN, waar je de kans krijgt om je innovatie voor te stellen aan meerdere financiers tegelijk. Dit is een uitgelezen kans om waardevolle feedback te krijgen en potentiële investeerders te ontmoeten.

Als je nog in de beginfase zit en je idee verder wilt ontwikkelen voordat je financiering zoekt, dan kan het GO-NH groeiprogramma iets voor jou zijn. Dit programma stoomt ondernemers zoals jij in een paar maanden klaar om verder te groeien en klaar te stomen voor de markt.

Meld je aan voor de ONHN pitch workshop

Ben je klaar om je pitch naar een hoger niveau te tillen? Grijp dan nu je kans en schrijf je in voor onze ONHN pitchworkshop, exclusief en kosteloos voor ondernemers die actief zijn in innovatietrajecten. Deze workshop vindt plaats op vrijdag 9 februari 2024 van 9.00 tot 13.30 (incl. lunch). Schrijf je hier snel in, zodat je verzekerd bent van een plek. 

Onder leiding van ervaren experts Geert van Vlijmen en André Knol, duik je diep in de kunst van het overtuigend pitchen. Je leert niet alleen hoe je een onweerstaanbare pitch voorbereidt, maar ook de cruciale details die het verschil maken bij verschillende soorten financiers. Deze interactieve workshop biedt je de tools, technieken en inzichten om je ideeën met vertrouwen te presenteren.

Twijfel je nog of het iets voor jou is? Geen probleem, neem contact met mij op en ontdek hoe deze workshop jouw financieringskansen kan vergroten.

Contactpersoon
Persoon op de foto - Abdellah-Ezzerari

Abdellah Ezzerari

Jouw partner in innovatie

Bij ONHN staan we klaar om je te ondersteunen in elke fase van je innovatieve reis. Of je nu net begint of klaar bent om de markt te betreden, wij verbinden je met de juiste mensen en middelen om je doelen te bereiken.