Investeren
Blog

Zo breng je je idee naar bedrijf in Noord-Holland Noord

In deze blog vertelt Bjorn Borgers wat er allemaal bij komt kijken wanneer jij jouw idee naar bedrijf wilt brengen in Noord-Holland Noord.

Ben je als startup of ondernemer met een business idee op zoek naar financiering? Dan kom je al snel bij mij of een van mijn collega’s van Ontwikkelingsbedrijf NHN terecht. Met dat eerste contact begint vaak een langdurige samenwerking met als doel: jouw idee omzetten naar innovatie en laten uitgroeien tot een succes. In dit blog lees je hoe dat traject loopt en hoe je wordt geholpen.

Ontwikkelingsbedrijf NHN is het eerste aanspreekpunt voor ondernemers en startups die verder willen. We helpen en adviseren ondernemers met alles wat ze nodig hebben om hun innovatie of onderneming tot bloei te brengen: financiering, huisvesting en business development. Zo zoek je misschien subsidies, leningen of investeerders, heb je misschien een nieuw kantoorpand nodig of contacten met precies de juiste mensen in de regio. Daarom gaat dat eerste contact vooral over jouw profiel: wie ben je, waar wil je heen en wat heb je nodig om daar te komen?

Groeien in het ecosysteem

Iedereen kan in principe bij ons terecht: de jonge startup met een duurzaam, circulair idee, de gevestigde ondernemer die groeikansen ziet en de Inholland-student die een 3D-printer nodig heeft om zijn bedrijf te starten. De een vraagt om validatie van een business idee, de ander heeft al een volledig uitgewerkt plan en is op zoek naar een financieringsvorm en een derde kijkt naar de beste locatie om zich te vestigen. Verbinding met de regio NHN is de enige vaste voorwaarde.

We bieden hulp en ondersteuning aan elke ondernemer die bijdraagt aan de regionale economie. Jouw idee is namelijk altijd verbonden aan een lokaal ecosysteem: partners en leveranciers, subsidieverleners, banken en investeerders, industrieterreinen en bedrijfsadviseurs. Als Ontwikkelingsbedrijf NHN faciliteren we het juiste klimaat voor economische groei in de regio, en helpen wij jou je plaats daarin te nemen.

De reis van idee naar bedrijf

Ondernemers komen regelmatig bij mij binnen via mail of telefoon met de vraag: ik heb een innovatief idee en daarvoor heb ik geld of subsidie voor nodig. Om je daarmee te kunnen helpen, hebben we eerst een exact beeld nodig: wat doe je precies? Vertel wat meer over je innovatie en je doelgroep. Hoever ben je in het neerzetten van de organisatie eromheen? Wat voor ervaringen en successen heb je al gehad? Waar sta je in dat proces?

Iedere fase vraagt om andere instrumenten. Financiering is zeker belangrijk en speelt altijd een rol, maar het is een breed begrip. Grofweg is een subsidie geschikt voor een risicovol traject waar een bank nog niet in wil stappen. En zal een private investeerder pas geïnteresseerd zijn bij een gevalideerd idee met een proof of concept en toenemende vraag in de markt. Maar hier zit bijzonder veel beweegruimte: een veelbelovende innovatie voor een essentiële sector zoals energie of agri & food bijvoorbeeld maakt veel meer mogelijk.

Daarom is er bijvoorbeeld de Financieringstafel NHN, waar ING, Rabobank, ABN Amro, Provincie Noord-Holland, RVO, Ontwikkelingsbedrijf NHN en PIM Noord-Holland aan meedoen. Komt jouw investeringsvraag op tafel, dan kijken we gezamenlijk wat de beste oplossing is om jou én de regio vooruit te helpen.

De financieringsvraag van jouw business case

Er zijn vele vormen van subsidie mogelijk. Op individueel niveau, provincieniveau en landelijk voor thema’s als verduurzaming en circulair ondernemen. Er zijn subsidies speciaal voor onderzoek, validatie en groeien. En voor sommige sleuteltechnologieën, zoals Artificial Intelligence en drones bijvoorbeeld, kun je je aansluiten bij het programma METIP. Binnen dit programma krijg je toegang tot gelijkgestemden en kun je sneller opschalen.

Subsidies of bankleningen worden doorgaans gebruikt bij opschaling, maar private investeerders of private equity komen vaak pas erg laat in beeld. Dat speelt vooral bij bestaande ondernemers en minder bij startups. Men is dan vooral terughoudend in het uitgeven van aandelen. Begrijpelijk, maar private equity biedt allerlei kansen om snel te groeien en op te schalen. Juist daarom werken we samen met een breed financieringsnetwerk in Noord-Holland.

In onze financieringsbegeleiding kijken we wat je precies nodig hebt voor de volgende fase en daarna. Daarbij adviseren we zodat jouw business case beter aansluit bij potentiële financiers. Dat is vaak een onderdeel van een heel programma, gericht om jou een snelweg te bieden naar groei en ontwikkeling.

GO!-NH, IDEA, INVESTA & PIM

Als partner in het ecosysteem zijn we nauw betrokken bij alle beschikbare programma’s en helpen we ondernemers om de juiste aansluiting te vinden: 

  • GO!-NH – het innovatieprogramma voor ondernemers. Drie verschillende programma’s om mkb’ers, startups en scale-ups te ondersteunen bij het op de markt brengen en opschalen van duurzame producten en diensten. Omvat trainingen, tools en professionele coaching. Zie go-nh.nl.
  • IDEA – incubator om goede ideeën te vermarkten. Een begeleidingstraject op maat waarbij je de stappen idee, concept, product, markt en groei doorloopt. Zie idea-onhn.nl.
  • INVESTA – expertisecentrum voor vergassings-technologieën. Een bedrijvencluster waarin ondernemers, onderzoekers en overheden samenwerken aan duurzame en innovatieve technologieën. Biedt hulp bij testen en doorontwikkelen. Zie investa.org
  • PIMgroei en financiering voor innovatief MKB. Het Programma Investeringsgereed Innovatief MKB (PIM) biedt maatwerkadvies voor financiering, masterclasses en online ondersteuning. Zie pimnh.nl


Je kunt je direct via het programma zelf aanmelden of je daarin laten begeleiden door mij en mijn collega’s.

Samen blijven groeien

Bij succesvol ondernemen staat het onderhouden van langdurige relaties centraal. Dat begint bij dat allereerste gesprek waarin de ondernemer contact met ons opneemt voor een vraagstuk. Je leert elkaar kennen en start samen een traject dat vaak jarenlang duurt. Op je reis van idee naar bedrijf word je door allerlei verschillende partijen geholpen. Voor het verifiëren van je business idee, het ontwikkelen van je technologie, de investering om te kunnen groeien, advies voor de organisatie, de aansluiting bij een markt, het vinden van huisvesting op een passend bedrijventerrein… En ook daarna is dat contact essentieel, voor de nieuwe golf aan startups en ondernemers. Die kunnen op hun beurt jouw hulp straks ook goed gebruiken.

Auteur

Bjorn borgers

Heb je een business idee? Neem contact op en ik help je graag verder op weg.

Lees verder