Innoveren
Nieuws

Gedeputeerde Pels: ‘Deze 8 ondernemers dragen bij aan onze klimaatdoelen’

Vandaag zijn 8 innovatieve ondernemers uit Noord-Holland geselecteerd om in een intensief programma van de provincie te werken aan de groei van hun onderneming. Van circulair toiletpapier tot sportvelden van oude schoenen en biologische geitenmelk voor baby’s.

Het programma, GO!-NH Scale, richt zich op ondernemers uit het mkb die de potentie hebben om nieuwe markten aan te boren (op te schalen) met hun product of dienst. Ze hebben allemaal gemeen dat ze innovatief zijn en met hun onderneming een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld een vermindering van de CO2-uitstoot, de energietransitie, vermindering van het gebruik van schaarse grondstoffen of een belangrijke bijdrage leveren aan de regionale economie.
Gedeputeerde Zita Pels: “Het programma GO!-NH bestaat nu 3 jaar. We hebben zo al veel start-ups en ondernemers met alleen nog een idee geholpen om hun duurzame product of dienst in de markt te zetten. Zij helpen onder meer mee om de klimaatdoelen die we hebben te halen. Het is dan ook belangrijk dat deze ondernemers de kans krijgen om te groeien. Daar is GO!-NH Scale voor bedoeld.”

GO!-NH Scale: gericht op doorgroeien en uitbreiden

De deelnemende ondernemers zijn allemaal al goed ontwikkeld in hun huidige markt. Tijdens GO!-NH Scale kijken de deelnemers hoe zij verder uit kunnen breiden en op welke nieuwe markten ze zich kunnen begeven. In een aantal maanden werken ze dit uit in een ‘go-to-market’-strategie. Een tactisch actieplan dat de stappen beschrijft die nodig zijn om te slagen in een nieuwe markt of bij een nieuwe klant. Alles onder intensieve begeleiding van een aantal experts op het gebied van opschalen.

Deelnemers GO!-NH Scale

  1. Product for Product (Purmerend)
    Product for Product maakt het afval van organisaties en bedrijven circulair door er nieuwe producten van te maken. Deze producten, zoals koffiebekers, notitieblokken etc,  kunnen vervolgens door de organisaties en bedrijven weer teruggekocht worden. Product for Product  verzorgt die hele cirkel voor een organisatie. Ze halen het afval op, recyclen het tot nieuwe producten en verkopen de producten weer (terug) via de webshop. 
  2. FastFeetGrinded (Zwaag)
    FastFeetGrinded zamelt gebruikte schoenen in, verpulvert en scheidt ze in een lokale fabriek en levert het granulaat als grondstof aan producenten van speeltuinen, buitensportvelden, atletiekbanen én sportschoenen. Sporten en spelen “op” je oude schoenen en actief bijdragen aan een circulaire economie. Run, Return, Recycle. 
  3. Breedweer facilitaire diensten (Uitgeest)
    Door Breedweer in te huren voor de facilitaire diensten dragen bedrijven en organisaties automatisch bij aan aan 8 van de 17 wereldwijde sustainable development goals. In hun dienstverlening in de schoonmaak, catering, beveiliging en horeca, zetten zij zoveel mogelijk mensen in die in een kwetsbare positie zitten. Zo helpen ze mensen aan een baan. Dit in combinatie met circulaire businessmodellen snijd het mes aan meerdere kanten.
  4. Pure Goat Company (Amsterdam)
    Biologische flesvoeding van lokale geitenmelk. Wat doe je als je de ingrediënten van flesvoeding duurzamer wil maken bij het bedrijf waar je werkt, maar dit maar niet van de grond komt? Frank en Rogier stonden voor dit dilemma en besloten het heft in eigen hand te nemen. Ze namen in 2017 ontslag en richtten The Pure Goat Company op. Inmiddels maken ze hun droom waar en verkopen ze flesvoeding van grotendeels Nederlandse geitenmelk. Er zitten geen toegevoegde suikers in, de omega 3 komt bijvoorbeeld uit Europese algen in plaats van visolie uit tonijn. Alle andere wettelijk verplichte ingrediënten komen allemaal uit Europa om hun footprint zo klein mogelijk houden. 
  5. The Good Roll (Weesp)
    The Good Roll maakt wc-papier van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- en geurstoffen. Hun verpakkingen zijn plasticvrij. 50% van hun nettowinst wordt geïnvesteerd in de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden. Dus geen boskap, minder waterverbruik en uitstoot van o.a. CO2.
  6. Local2Local (Diverse locaties: van Lutjebroek tot Amsterdam)
    (Consortium: Amped, Boeren van Amstel, Eurest Compas en ProeVkantoor)
    Local2Local is een korte voedselketenonderneming die het lokale en regionale voedselaanbod verbindt aan de zakelijke- en consumentenmarkt. Dit doen zij zelf, maar ook door andere voedselinitiatieven aan te haken. Zij doen dit door een intensieve samenwerking met boerencollectieven, zorg- en onderwijsinstellingen, overheden, cateringbedrijven en maatschappelijke organisaties. 
  7. H20 Esports Campus Amsterdam (Purmerend)
    H20 is een platform van Gaming, Esports (electroic sports) en creatieve technologie. H20 Esports Campus Amsterdam is het grootste Esports & gaming centrum van Europa. Drie gebouwen met inmiddels meer dan 11.000 m2 die – ondanks COVID – binnen een jaar 100% gevuld zijn met bedrijven, startups en onderwijsinstellingen die in het teken van gaming en tech staan, met in het hart het grootste permanente esports stadion van Europa. Een plek voor het talent van nu, maar tegelijkertijd willen ze dat talent voorbereiden op een toekomst in de creatieve technologiesector. 
  8. Space&Matter (Amsterdam)
    Space&Matter heeft inmiddels 12 jaar ervaring in circulaire gebiedsontwikkeling en architectuur. Het is hun ambitie om in 2030 1 miljoen m2 gebouwde omgeving te (doen) realiseren en daarnaast 1 miljoen m2 nieuwe wilde natuur te ontwikkelen. Het ontwikkelen van de gebouwde omgeving gaat via de principes van de circulaire economie en met oog voor biodiversiteit door bijvoorbeeld de aanleg van groene gevels. 

Over GO!-NH

GO!-NH is een van de van de programma’s die de provincie Noord-Holland aanbiedt om ondernemers verder te helpen met hun duurzame innovaties. Van start-ups tot gevestigde Noord-Hollandse ondernemers die verder willen en kunnen groeien. GO!-NH wordt uitgevoerd door Innomics en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Gerelateerd