06-03-2024

Week van de Circulaire Economie 11 t/m 16 maart

Circulair ondernemen is slimmer gebruik maken van grondstoffen en producten. Ontdek het tijdens de Week van de Circulaire Economie!

Grootste landelijke circulaire event

De Week van de Circulaire Economie is het grootste landelijke event voor én door circulaire ondernemers en wordt jaarlijks georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair. Tijdens deze week organiseren bedrijven, organisaties en samenwerkingsverbanden uit het hele land kennis- en inspiratiesessies over circulair ondernemen. Voor jou hét ideale moment om meer kennis op te doen rondom circulariteit. Want overstappen naar een circulair businessmodel biedt nu al allerlei voordelen.

Leer van collega-ondernemers tijdens het ondernemerscafé 7 maart

Donderdag 7 maart vindt het volgende ONHN ondernemerscafé plaats. Hét café voor ondernemers in Noord-Holland Noord, rondom actuele thema’s. Deze editie maken we ons klaar voor de circulaire take-over. Voor deze speciale editie voorafgaand aan de Week van de Circulaire Economie gaan we naar een unieke locatie; Brouwerij Egmond in Egmond aan den Hoef.

Binnen de Circulaire Economie staan bedrijfsmodellen centraal waarin grondstoffen, onderdelen en producten zo lang mogelijk hun waarde behouden. Dit kan via een gesloten kringloop, waarbij producten ontworpen en geproduceerd worden om zo lang mogelijk mee te gaan. Ook voor bedrijven die nog geen concrete duurzaamheidsplannen of doelstellingen hebben is circulair ondernemen interessant. Ondernemers zijn vaak probleemoplossers vanuit een bepaalde passie. Langer en slimmer gebruik maken van grondstoffen en producten, is slimmer ondernemen. Circulaire economie geeft een antwoord op uitdagingen met grondstoffen, energie en personeel. En het goede nieuws is dat overstappen naar een circulair businessmodel nu al allerlei voordelen biedt. Maar waar begin je? Hoe maak je de juiste stappen die jouw bedrijf daadwerkelijk verder helpen?

Demontabele bakstenen, zonder mortel met minder CO2 uitstoot

Een van de bedrijven die circulariteit en duurzaamheid tot hun missie hebben gemaakt is Drystack uit Heerhugowaard. Reinout Lempers, commercieel directeur bij Drystack, neemt je mee in hun verhaal. Samen met zijn compagnon, oprichter en algemeen directeur Dennis Deen verovert Drystack de bouwwereld met demontabele bakstenen. Vijf jaar geleden kwam Dennis tot de conclusie dat het traditioneel bouwen met cement een groot probleem voor de toekomst zou worden. Hij ontwikkelde een duurzaam en circulair stapelsysteem waarmee ze de baksteen een eeuwig leven geven. Drystack staat voor een duurzame, circulaire en schone bouw met voordelen voor álle partijen in de keten.

Biologisch, duurzaam, lokaal én met oog voor circulariteit

Daarnaast neemt Arjan Brammer, algemeen directeur bij Brouwerij Egmond, ons mee in het verhaal achter de ambachtelijk gebrouwen bieren van Brouwerij Egmond. Brouwer van onder andere de biologische Sancti Adelberti abdijbieren. Dit doen ze volledig autonoom en zelfstandig met oog voor mens en milieu. Zo wordt er gebrouwen met granen van biologische teelt in duurzame installaties, met oog voor de lokale economie en circulair gebruik van bijproducten.

Zorg dat je aanwezig bent op donderdag 7 maart van 16.00 – 18.00 uur in Egmond aan den Hoef.

GP Groot en gemeente Alkmaar workshops: circulaire bedrijfskleding en biobased & circulair bouwen

GP Groot en gemeente Alkmaar bundelen de krachten tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Drie circulaire workshops

GP Groot en gemeente Alkmaar organiseren drie workshops over biobased & circulair bouwen, circulair textiel en afval scheiden in het onderwijs. “Het doel van de workshops is om de deelnemers te helpen ontdekken welke circulaire stappen zij nu al kunnen zetten,” geeft Caroline Noordzij aan, projectmanager GP Groot inzameling en recycling. “Een circulaire economie bereiken we niet alleen. Daarom gaan we samen aan de slag. Aan het einde van elke workshop heeft iedere deelnemer concrete ideeën om de eerste of volgende circulaire stappen te zetten.” Meer informatie over de workshops vind je op de website van GP Groot.

Inspiratiebijeenkomst ‘Circular Leadership in VR’ op 15 maart

Hoe vertalen we de uitdagingen in Circulair Ondernemen naar leiderschap en competenties?

Zo kijken astronauten naar de wereld

Hoe ziet de aarde er uit vanuit de ruimte? Hoofdspreker Egbert Mulder, een toonaangevend expert in circulair leiderschap, neemt ons 15 maart mee naar de ruimte om de aarde vanuit het perspectief van astronauten te ervaren. Door uit te zoomen bekijk je de aarde vanuit een nieuw perspectief, ook wel het “overview effect” genoemd. Laat je inspireren om als leider in het bedrijfsleven een sleutelrol te spelen in het vormgeven van een duurzame toekomst. Meld je nog snel aan voor deze inspiratiesessie!

Contactpersoon

Chris Wever

Projectleider Circulaire Economie

Meer weten over circulair ondernemen?

Wil je meer weten over de voordelen van circulair ondernemen voor jouw bedrijf? Ik ga graag het gesprek met je aan!